iPhone kwijtgeraakt? Google helpt met zoeken

Google kan voortaan helpen een zoekgeraakte of gestolen iPhone terug te vinden. Daarbij maken ze wel gebruik van iCloud en Apple's eigen Zoek mijn iPhone. Maar het begin is er.

iphone-diefstal

Google heeft een eigen variant op ‘Zoek mijn iPhone’ aangekondigd, die ook werkt voor bezitters van een iPhone. Met de functie kun je een gestolen of zoekgeraakte iPhone terugvinden. Voor Android-bezitters was het al langer mogelijk om een toestel terug te vinden. Zij moesten voorheen naar de Android Device Manager gaan om de telefoon op de kaart te bekijken, te laten rinkelen of op afstand te wissen. Dit werkte op een soortgelijke manier als Apple’s Zoek mijn iPhone. Vanaf nu kunnen bezitters van iPhones en Android-toestellen gewoon in de zoekmachine intikken dat ze hun telefoon kwijt zijn en Google schiet te hulp.


https://www.iculture.nl/tips/iphone-verloren-wat-nu/

iPhone terugvinden dankzij Google

De functie is ook te vinden op de ‘Mijn Account’-pagina van Google. Je kunt in theorie de locatie van je iPhone opzoeken, bellen, je account blokkeren, het toestel wissen en een terugbelnummer op het scherm laten zetten. Het probleem is alleen dat Google niet de controle heeft over de iPhone zelf, omdat Apple dit goed beveiligd heeft tegen buitenstaanders. In plaats daarvan stuurt Google je daarom door naar Apple’s iCloud. Wel heb je de mogelijkheid om de telefoon te bellen en om uit te loggen op de Google-diensten. Dit kan voorkomen dat informatie op je toestel wordt misbruikt, vooral als je alles regelt via Gmail. De dief zou bijvoorbeeld op een onbeveiligde telefoon toegang tot allerlei andere diensten kunnen krijgen door nieuwe wachtwoorden naar Gmail te laten sturen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Op termijn kun je nog makkelijker bij de Mijn Account-pagina door in Google in te tikken: “OK Google, toon mijn Google-account”. Momenteel werkt het alleen in het Engels, maar andere talen volgen snel. De pagina Mijn Account ging een jaar geleden van start en biedt toegang tot alle belangrijke privacy- en beveiligingsinstellingen van Google. Je kunt er bijvoorbeeld aangeven dat je bepaalde reclames niet wilt zien. Volgens Google zijn er al een miljard mensen die mijn Account hebben gebruikt.

Diensten zoals Zoek mijn iPhone worden steeds vaker gebruikt om gestolen smartphones terug te vinden, ook door de politie. Zo was er vandaag nog in het nieuws dat de politie in Spijkenisse twee dieven kon aanhouden, nadat ze bij een inbraak een smartphone buit hadden gemaakt. De politie kon via een app zien waar de buit zich bevond, namelijk in een auto. De telefoon werd inderdaad aangetroffen en de boeven werden ingerekend.

https://www.iculture.nl/tips/iphone-diefstal-wat-doen/

Google helpt met zoeken: zo werkt het

We hebben de functie meteen even geprobeerd. Google heeft mijn iPhone acht uur geleden nog in Nederland gezien. Dit is het laatste tijdstip waarop het apparaat verbinding heeft gemaakt met Google. Blijkbaar houdt Google mijn iPhone toch niet de hele dag in de gaten, ook al was er de hele dag een internetverbinding beschikbaar:

Google Mijn Account: zoekgeraakte iPhone

Google geeft vervolgens tips wat je kunt doen, maar de meeste handelingen zul je uiteindelijk zelf moeten doen. Zo geeft Google aan dat je naar je telefoon kunt bellen, maar daarvoor heb je wel een telefoon van een vriend nodig. Eventueel kun je ook via Hangouts bellen. Het gekke daarvan is dat Google toch al mijn nummer weet, om bijvoorbeeld codes voor de tweestapsverificatie naartoe te sturen?

De enige knop waar wel een echte actie aan vastzit is het uitloggen op je Google-account. Dat betekent wel dat je op alle apparaten weer opnieuw moet inloggen (en dat kan lastig zijn als je je iPhone kwijt bent waarop je de codes ontvangt).

Telefoon kwijt, Google helpt met zoeken

Bekijk ook

iOS 7 uitgelicht: nieuwe antidiefstal-functies in Zoek mijn iPhone

De iPhone, iPad en iPod touch zijn met iOS 7 beter terug te vinden na diefstal via Zoek mijn iPhone.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.