Google Chrome adresbalk onderaan met nieuw design

Chrome voor iPhone volgt Safari met deze designwijziging

Google Chrome geeft je nu de keuze om de adresbalk onderaan te zetten. Een aantal jaar geleden deed Apple met Safari hetzelfde en dat was voor Apple-gebruikers soms behoorlijk wennen.

Update 1 november 2023: De mogelijkheid om de adresbalk van Chrome boven of onder te zetten, is nu voor iedereen beschikbaar. Het artikel is daarvoor geactualiseerd.

Toen Apple in iOS 15 Safari een heel nieuw design gaf, kwam er meteen veel kritiek. De Safari-adresbalk werd naar onderen verplaatst, terwijl gebruikers al sinds jaar en dag gewend waren aan de adresbalk bovenaan. Uiteindelijk besloot Apple het design naar aanleiding van de feedback iets aan te passen en gebruikers de keuze te geven om de adresbalk boven of onder te zetten. Nu doet Google met Chrome voor iOS hetzelfde.

Chrome plaatst adresbalk onderaan

Nadat de wijziging eerder al in de TestFlight-versie doorgevoerd werd, is dit nu beschikbaar voor alle gebruikers van Google Chrome. Er zijn twee manieren om de adresbalk te verplaatsen. De makkelijkste manier is om hem ingedrukt te houden en te kiezen voor Adresbalk naar boven/beneden verplaatsen. Vervolgens verspringt de adresbalk naar de gekozen positie.

Instelling voor adresbalk boven of onderaan in Google Chrome

In de instellingen van Chrome vind je bij Adresbalk ook de optie voor boven of onderaan. Kies je voor onderaan, dan wordt de adresbalk onderaan gezet, meteen boven de Chrome-knoppenbalk die je al onderaan vindt. Het voordeel is dat de adresbalk onderaan veel makkelijker te bereiken is, zeker op grotere iPhone-modellen. Het ziet er ook een stukje strakker uit, doordat de webpagina niet meer tussen twee interface-elementen gepropt zit. De adresbalk verplaatst zich wel weer tijdelijk naar boven zodra je een website of zoekterm invoert. Bij Safari wordt hij recht boven het toetsenbord geplaatst.

Google Chrome adresbalk onderaan of boven

Er is nog een ander verschil met hoe Apple dit in Safari aangepakt heeft. Waar Safari met de adresbalk onderaan nog allerlei andere voordelen heeft (zo kun je makkelijker tussen tabbladen wisselen door horizontaal te vegen en kun je naar het overzicht gaan door de adresbalk omhoog te vegen), heeft Chrome dat niet. Het is dus puur een cosmetische verandering die het gebruik weliswaar wat makkelijker maakt, maar geen extra functies biedt.

Bekijk ook

De keuze is aan jou: de adresbalk in Safari boven of onder zetten

Sinds iOS 15 heeft Safari een nieuw uiterlijk op je iPhone. De grootste verandering is de verplaatsing van de adresbalk. Deze vind je onderin het scherm, maar je kunt terug naar de oude weergave. Lees hier hoe je dat doet.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 01 november: Artikel bijgewerkt na publieke release van de functie.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.