Google Search iOS

Google brengt snelle mobiele pagina’s (AMP) naar Nederland

Google heeft AMP naar Nederland gebracht. Hiermee laden websites sneller, omdat ze op de servers van Google opgeslagen staan.

Google heeft haar Accelerated Mobile Pages (AMP) in Nederland geactiveerd. Hiermee worden artikelen van diverse media sneller weergegeven. Dit komt omdat de artikelen op de servers van Google zelf staan opgeslagen.

Google Search iOS

Mobiele pagina’s laden sneller met Google AMP

Google presenteert de AMP-berichten bovenin het zoekscherm. Je kunt ze herkennen aan een bliksemicoontje. AMP, wat in het Nederlands staat voor snelladende mobiele pagina’s, was eerder al in andere landen beschikbaar. Daar werd er samengewerkt met onder andere New York Times, BBC en de Washington Post.

Het project werd al in oktober 2015 aangekondigd en is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Instant Articles op Facebook, waarbij artikelen ook veel sneller worden geladen. Begin 2016 kregen de eerste landen toegang tot Google AMP. De pagina’s die vanaf nu in Nederland geladen worden bevatten tekst, afbeeldingen en eventueel video’s. Ook is er de mogelijkheid om advertenties toe te voegen, al is dit wel met beperkingen. Advertenties die voor vertraging zorgen, zijn niet toegestaan.

AMP vs. Instant Articles
Met AMP gaat Google de strijd aan met Instant Articles van Facebook. Met de variant van het sociale medium kunnen uitgevers hun artikelen met de vormgeving van Facebook op de servers van het platform publiceren. Klik je een dergelijk artikel aan, dan is het direct te lezen op Facebook. Daardoor hoef je de pagina van de nieuwssite zelf niet meer te laden.

Zowel Google als Facebook willen op die manier het gebruik van adblockers terugdringen. Vaak worden advertenties geblokkeerd omdat ze extra veel data kosten en er voor zorgen dat mobiele pagina’s langzaam laden. Met zowel AMP als met Instant Articles worden er restricties opgelegd aan advertenties en laden de pagina’s veel sneller.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2016, 16:07
Categorie Diensten
Onderwerpen google, website

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.