Google zoekresultaten iOS

‘Google betaalt dit jaar 3 miljard om standaardzoekmachine op iOS te blijven’

Google betaalt dit jaar waarschijnlijk 3 miljard dollar aan Apple, om de standaardzoekmachine op iOS te blijven. De deal is voor zowel Apple als Google lucratief.

Waar komt Apple’s gigantische omzet uit diensten toch vandaan? Deels zijn het mensen die lid van Apple Music zijn of extra geld betalen voor meer iCloud-opslag. Maar een groot deel van Apple’s inkomsten is afkomstig van Google. De zoekgigant zou dit jaar wel eens 3 miljard dollar kunnen betalen om de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad te blijven.


Google zoekresultaten iOS

3 miljard voor Google zoekmachine

De schatting is gemaakt door een analist, die er rechtbankstukken op natrok. Daaruit blijkt dat Google in 2014 nog 1 miljard dollar betaalde aan Apple, om als standaard zoekmachine op de toestellen te mogen staan. Maar in het fiscale jaar 2017 gaat dat bedrag fiks omhoog. Bernstein-analyst A.M. Sacconaghi Jr. denkt dat het dit jaar op 3 miljard dollar kan uitkomen.

Daarmee vormt de betaling van Google een groot deel van Apple’s omzet in diensten. Zelf zegt Apple dat de dienstensector zo snel groeit dat het nu de grootte heeft van een Fortune 100-bedrijf. Op het totaal is het nog steeds een dwerg, want diensten is dit jaar maar goed voor 5 procent van de totale operationele winst. Maar toch… de deal met Google zorgt ervoor dat Apple prachtige cijfers kan laten zien zonder dat ze haast hoeven te maken met diensten zoals iTunes, Apple Music, iCloud en de App Store.

Volgens Sacconaghi zijn Apple en Google tot elkaar veroordeeld. Google is ‘s werelds populairste zoekmachine en ze zouden zelfs de betalingen kunnen stoppen en toch nog de standaard zoekmachine blijven. Maar dat risico zal Google niet nemen, want tegenover de 3 miljard die ze aan Apple betalen staan ook veel inkomsten. iOS-apparaten leveren 50% van Google’s omzet in zoekverkeer op. Die omzet willen ze niet mislopen.

Alternatieven zijn Yahoo, Bing en DuckDuckGo.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 augustus 2017, 9:21
Categorie Achtergrond
Onderwerpen google, zoeken, zoekmachine
25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.