Google Search iOS

Google betaalde Apple $1 miljard om standaard zoekmachine op iOS te zijn

Google zou Apple in 2014 een miljard dollar betaald hebben om de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad te blijven. Zowel Google als Apple dienden een verzoek in om dit bedrag geheim te houden.

Google Search iOS

Google is de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad, maar daaraan hangt een flink prijskaartje. Een rechtszaak heeft onthuld dat Google Apple in 2014 één miljard dollar betaalde om als standaard zoekmachine te staan ingesteld op iDevices.

Dit immense geldbedrag kwam aan het licht dankzij een rechtszaak van Oracle tegen Google omtrent copyright. Daarbij werden ook financiële gegevens onthuld. De advocaat van Google zou zijn best hebben gedaan om het bedrag niet publiekelijk te maken en ook Apple zou hier later een verzoek voor hebben ingediend, zo schrijft Bloomberg.

$1 miljard voor de Google-zoekmachine

De 1 miljard dollar is onderdeel van een overeenkomst waarin Google een deel van de opbrengsten deelt met Apple. Wat deze overeenkomst precies inhoudt is onduidelijk, maar zou betekenen dat Google een deel van het geld dat ze verdienen met advertenties in de Google-zoekmachine naar Apple overmaakt. In 2012 gingen ook al geruchten dat er jaarlijks $1 miljard dollar wordt overgemaakt naar Apple.

Volgens een van de bronnen die de advocaat van Oracle sprak, zou het hier om 34 procent van de omzet gaan. Bij de uitspraak is het onduidelijk of het om het percentage gaat dat Google mag houden, of dat 34 procent juist naar Apple gaat.

Er gaan al jaren geruchten over het belang dat Apple zou hebben om Google als standaard zoekmachine op de iPhone en iPad te hebben. Met Tim Cooks duidelijke mening over privacy is het toch wat krom dat Apple juist met Google in zee gaat, een bedrijf dat zoekresultaten gebruikt om reclames af te stemmen op de gebruiker. DuckDuckGo zou dan een betere kandidaat zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2016, 8:38
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen google, zoekmachine

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.