Apple Watch Series 4 speaker.

Apple onderzoekt opsporen giftige gassen met iPhone of Apple Watch

Apple omschrijft in een patent hoe de de iPhone en Apple Watch gevaarlijke gassen kunnen herkennen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld een waarschuwing bij een lek van koolstofmonoxide.

Koolstofmonoxide is om meerdere redenen een gevaarlijk gas. Dat komt onder andere doordat het gas kleurloos en reukloos is, waardoor je er niks van merkt. Een koolstofmonoxidevergiftiging kan bijvoorbeeld ontstaan bij een lek in een kachel. Er zijn al allerlei koolstofmonoxidemelders voor je slimme huis beschikbaar, maar Apple onderzoekt de mogelijkheden om dit direct in de iPhone en Apple Watch in te bouwen.

‘Giftige gassen herkennen met iPhone en Apple Watch’

Het patent, dat ontdekt is door PatentlyApple, omschrijft iDevices zoals een iPhone of Apple Watch die uitgerust zijn met een gasdetectie. Een kleine sensor in de iPhone of Apple Watch kan gevaarlijke gassen zoals koolstofmonoxide herkennen en de gebruiker waarschuwen. Naast koolstofmonoxide vermeldt het patent ook nitrogen monoxide en andere vluchtig organische stoffen (VOS’s).

Gassen herkenen met Apple Watch.

Koolstofmonoxide echte sluipmoordenaar
Een dergelijke functie komt bijvoorbeeld ook goed van pas bij het koken op gas. Als je bijvoorbeeld het fornuis aan laat staan, kan de iPhone of Apple Watch dit signaleren en je waarschuwen. Ook als je in gevaarlijke omgevingen werkt kan een dergelijke functie levensreddend zijn. In Nederland sterven jaarlijks gemiddeld nog 11 mensen aan een koolstofmonoxidevergiftiging, terwijl 150 mensen ook nog in het ziekenhuis belanden. Het gas wordt niet voor niets sluipmoordenaar genoemd.

De timing van dit patent is opvallend. Onlangs zei Apple nog dat de iPhone bij klimaatverandering levens kan redden. Bij klimaatverandering of natuurrampen kunnen ook gassen vrij komen, waarvoor de iPhone of Apple Watch je volgens dit patent dus voor kan waarschuwen. Of de functie er echt komt, valt nog te bezien. Zowel de Apple Watch als de iPhone zijn waterbestendig, terwijl voor een goede werking van deze functie wel gaatjes in de behuizing nodig zijn om de gassen te herkennen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2019, 14:30
Bron Bron PatentlyApple
Categorie Apple
Onderwerpen gezondheid, patent
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.