General Electric maakt slimme lampen met iPhone-app

General Electric gaat met de Link-lamp ook ledlampen met iPhone-bediening op de markt brengen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ge lamp wink appRuim een eeuw geleden bedacht Thomas Edison de gloeilamp. Hij richtte daarna General Electric op, het bedrijf dat nu een slimme ledlamp met appbediening aankondigt. Daarmee loopt GE iets achter op concurrent Philips, die met de Hue al langer lampen met iPhone-bediening maakt. De nieuwe GE Link-lampen zijn te bedienen vanuit de Wink-app. En ook daar zit een verhaal aan vast, want de makers van de Wink-app hebben plannen om dé centrale hub voor je huis te worden.

Met de nieuwe Link-lamp kun je op afstand je verlichting bedienen, waar je ook ter wereld bent. Er zijn drie lampen: een A19-ledlamp in zacht wit licht met normale fitting, als vervanger van de 60 Watt gloeilamp, een BR30-lampje die je bijvoorbeeld boven de eettafel kunt gebruiken en een helder wit spotje voor buitenshuis, die ook binnenshuis kan worden gebruikt om een object lokaal te verlichten. De eerste twee lampen hebben een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin, de laatstgenoemde is iets helderder wit met 3000 Kelvin. De lampen zijn vanaf 15 dollar te koop in de VS en dat is behoorlijk goedkoop als je het met Philips vergelijkt (ca. 60 euro per lamp). Hopelijk komen ze ook snel naar Europa. Ga je regelmatig naar de VS, dan kun je de bekende winkelketen The Home Depot binnenlopen om de lampen te kopen.

General Electric brengt de Link-lamp samen met Quirky op de markt, de maker van de Wink-app. Samen hebben ze ook de Aros-airco, de Refuel-weegschaal, het Pivot Power-stekkerblok en het Egg Minder-eierrekje uitgebracht.

wink smart hub

Wink-app als centrale hub voor huisautomatisering

De Wink-app werkt nu nog samen met allerlei apparaten van Quirky en General Electric, waaronder de Aros-airco. Maar straks is het een open systeem, waar apparaten van Honeywell, Philips en andere bedrijven ook gebruik van kunnen maken. Er liggen straks twee soorten producten in de winkel: ‘Wink app ready geeft aan dat het product kan communiceren met de internetrouter thuis, terwijl ‘Wink app compatible’ aangeeft dat er nog een hub nodig is. Die hub ondersteunt Bluetooth, Zigbee, Z-Wave en andere draadloze technologieën die nodig zijn om apparaten te bedienen die niet via standaard Wi-Fi-werken. In eerste instantie zal de hub alleen verkrijgbaar zijn in de VS bij Amazon en Home Depot. Maar omdat de Quirky-producten ook in allerlei Nederlandse winkels te vinden zijn (waaronder Praxis), is de kans groot dat je de hub straks ook gewoon in Nederland kunt kopen. Vanaf 7 juli is de vernieuwde Wink-app verkrijgbaar.

Downloaden: Wink (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 22:35
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, quirky, smart home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.