MacBook Pro 2018

‘Gegevens van nieuwe MacBook Pro bij defect moederbord niet te herstellen’

Advies: maak regelmatig backups

Bij de nieuwe MacBook Pro is het niet mogelijk om gegevens te herstellen als het moederbord defect is. De aansluiting op het moederbord van eerdere modellen, is op de MacBook Pro van 2018 verdwenen.

De nieuwe MacBook Pro is op veel gebieden een stuk beter dan de vorige generaties, maar er blijken ook een aantal beperkingen te zijn. Eerder schreven we al dat de duurste MacBook Pro last heeft van hitte, waardoor de kloksnelheid lager komt te liggen bij zware taken. Nu blijkt dat de nieuwe modellen met Touch Bar een speciale aansluiting op het moederbord missen, waarmee Apple bij de vorige modellen data kon herstellen.

‘Data herstellen bij MacBook Pro 2018 niet mogelijk’

Al sinds het 2016-model zit de SSD vast aan het moederbord. Ook bij het 2018-model is dit het geval, waar zowel na- als voordelen aan verbonden zijn. Je kan de SSD bijvoorbeeld niet zelf vervangen of zelf je gegevens herstellen als het moederbord defect is. Bij het 2016- en 2017-model van de MacBook Pro met Touch Bar had Apple daar iets op bedacht: een kleine aansluiting op het moederboard, zodat Apple met een speciale tool je gegevens over kon zetten naar een nieuw model. Dit was een soort laatste redmiddel als niets meer werkte, behalve de SSD zelf.

Data recovery connector MacBook Pro.
Aansluiting voor dataherstel bij eerdere modellen.

De tool werkt echter niet meer met het nieuwe model, zo ontdekte MacRumors. De aansluiting op het moederbord om je gegevens te herstellen, is bij dit model verdwenen. Meerdere bronnen bevestigen inderdaad aan MacRumors dat de data niet hersteld kan worden als het moederbord defect is. De reden dat deze aansluiting nu verdwenen is, heeft vermoedelijk te maken met de T2-chip. Deze zorgt ervoor dat de SSD van encryptie voorzien is. Dit is ook het geval bij de T2-chip in de iMac Pro.

Advies: zorg voor een backup
Het advies is dan ook om ervoor te zorgen dat je altijd een recente backup hebt. Het meest eenvoudige is om een backup te maken via Time Machine. Time Machine werkt in de achtergrond als je verbonden bent met de externe schijf, waardoor er automatisch een nieuwe backup gemaakt wordt. Dit kan met Apple’s eigen Time Capsule, maar deze wordt niet meer door Apple gemaakt. Er zijn ook allerlei externe schijven die gebruikt kunnen worden met Time Machine.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2018, 10:27
Bron Bron MacRumors
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook pro
Device MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.