‘Duurste MacBook Pro heeft last van hitte bij nieuwe processor’

Lagere kloksnelheid door beperkte koeling
Apple's duurste MacBook Pro met Intel Core i9-processor heeft volgens een populaire YouTube last van warmteproblemen. De processor kan niet genoeg gekoeld worden door de behuizing.

Apple’s nieuwe MacBook Pro 2018 is voorzien van de nieuwste achtste generatie Coffee Lake-chips en is een behoorlijke prestatieverbetering ten opzichte van de eerdere modellen. Apple levert zelfs een 15-inch MacBook Pro met Intel Core i9-processor voor €340 extra, maar YouTube Dave Lee heeft problemen met dit specifieke model. Volgens hem wordt deze MacBook Pro erg warm bij intensief gebruik, met als gevolg dat de kloksnelheid bewust lager is gezet.

‘MacBook Pro met i9-processor wordt te warm’

De standaardconfiguraties van de MacBook Pro zijn voor de meeste gebruikers krachtig genoeg, maar wie op zoek is naar extra power kan terecht bij de upgrade van de i7 naar de i9-processor. Zo dacht ook Dave Lee, een techreviewer op YouTube die de nieuwste MacBook Pro in huis haalde. Hij waarschuwt dat deze MacBook Pro te warm wordt, waardoor de daadwerkelijke kloksnelheid lager ligt en het renderen van video’s bijvoorbeeld langer duurt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In zijn test gebruikte hij Adobe Premiere Pro. Hij geeft toe dat dit programma lang niet zo goed geoptimaliseerd is voor macOS als voor Windows, waardoor het renderen van video’s wat langer duurt. Echter, in vergelijking met de MacBook Pro van 2017 met i7-processor, duurt het renderen op het krachtigste en nieuwste zo’n vier minuten langer. Dat wordt veroorzaakt door de hogere temperaturen die de processor veroorzaakt bij dergelijke taken. Het is normaal dat een computer warmer wordt bij intensief gebruik, maar in het geval van Lee wordt de MacBook Pro zo heet dat de kloksnelheid lager wordt dan de standaard van 2,9-GHz. Zodra hij hem in een koudere omgeving test, schiet de rendertijd naar beneden.

Volgens Lee betekent dit dat de potentie van deze krachtige MacBook Pro onbenut blijft, omdat hij zijn warmte niet kwijt kan door de behuizing. Volgens hem had Apple een ander koelingssysteem moeten inbouwen, omdat de snellere i9-chip nu de moeite niet waard is.

Getest met één app
Of iedere MacBook Pro met i9-processor last van heeft van de warmte, weten we nog niet. Bovendien is het nu getest bij slechts één app, waardoor het onduidelijk is of dit probleem in alle situaties van toepassing is. Mocht je interesse hebben in deze MacBook Pro, dan is dit in ieder geval wel goed om in het achterhoofd te houden. De MacBook Pro heeft naast de snellere processor ook de snelste SSD ooit en een nieuw derde generatie toetsenbord met membraan die beschermt tegen kruimels. Meer over de verschillen lees je in onze MacBook-vergelijker.

Bekijk ook

MacBook vergelijken: jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Welke MacBook past bij jou: de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje: van de nieuwste 13- en 15-inch MacBook Air tot de extra veelzijdige en krachtige 16- en 14-inch MacBook Pro. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

De nieuwste MacBook Pro is nu al online te bestellen en zal naar verwachting later deze week ook op te halen zijn in de fysieke Apple Stores.

Bekijk ook

Alles over de nieuwste MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max

Alles wat je moet weten over de nieuwe MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max van eind 2023. Het zijn de nieuwste drie modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Wat zijn de prijzen, specs en andere functies?

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.