iculture-peilt
iCulture Peilt
Films huren in iTunes op de iPad.

iCulture peilt: waar huur of koop jij speelfilms?

De verkoop en verhuur van speelfilms via iTunes zou sterk zijn gedaald. Maar hoe zit het in Nederland? Waar huur of kijk jij je films?

Apple verhuurt steeds minder speelfilms via iTunes, zo meldt The Wall Street Journal. Het zou komen door de toegenomen concurrentie van andere diensten zoals Amazon. Nederlandse cijfers zijn er niet, vandaar dat wij ons afvragen: als jij speelfilms koopt of huurt, bij welke aanbieder doe je dat dan vooral?

Films huren in iTunes op de iPad.

Films huren via iTunes minder populair geworden

Jaren geleden was iTunes dé plek waar je speelfilms kon huren en kopen. Apple liep als pionier voorop met het legaal aanbieden van content, voor mensen die geen zin hadden om ze via onofficiële aanbieders te downloaden. Maar tijden veranderen. In de VS zou het marktaandeel van de iTunes-filmverhuur ooit op 50% hebben gelegen, maar dat is inmiddels gezakt naar rond de 20%.

Dat heeft ongetwijfeld te maken met de opkomst van all-you-can-eat streaming diensten zoals Netflix, maar ook omdat er tegenwoordig veel meer aanbod is. Wil je recente speelfilms zien, dan kun je ook terecht bij je lokale tv-aanbieder zoals Ziggo, UPC of KPN. Voor filmliefhebbers zijn er zenders waarop je je kunt abonneren, zoals Film1. Heb je geen zin om naar de bioscoop te gaan, dan zijn er talloze manieren om on-demand een leuke film te kijken.

Hoe zit het in Nederland? Wij zijn benieuwd en vragen daarom waar jij je speelfilms (dus niet series) haalt:

Apple: ‘Omzet is gestegen’
Zelf publiceert Apple geen cijfers over de iTunes-diensten, dus het is niet na te gaan of iTunes inderdaad zo is gezakt. The Wall Street Journal baseert zich op uitspraken van meerdere filmbedrijven uit Hollywood, die gemerkt hebben dat Apple is weggezakt in het aanbod. Volgens Apple zelf is de combinatie van verkoop en verhuur van films de afgelopen jaren juist gestegen, maar het kan zijn dat de omzet bij andere diensten nog sneller is gegroeid, waardoor Apple niet langer marktleider is.

Overigens is de verkoop en verhuur van films niet voor alle aanbieders lucratief. Zo besloot in Nederland de dienst KIJK van SBS6 in 2015 te stoppen met de verkoop van films. “Gezien de tegenvallende vraag naar films hebben we besloten om focus aan te brengen in ons aanbod op KIJK en ons te richten op eigen content”, meldt de aanbieder.

Voor een vergelijking van streaming videodiensten in Nederland zoals Netflix, Videoland en andere kun je onderstaand artikel raadplegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2017, 12:58
Categorie Achtergrond
Onderwerpen films, iculture peilt, itunes, poll, streaming

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.