KIJK televisie app van SBS Net5 Veronica

SBS KIJK: vernieuwd televisieplatform is incomplete app

KIJK voor iPhone en iPad is de nieuwe televisie-app van SBS, Veronica en Net 5. Je betaalt per aflevering, maar dat kan niet in de app zelf.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

KIJK televisie app van SBS Net5 VeronicaDe SBS-groep heeft haar televisieplatform KIJK ook uitgebracht als app voor de iPhone en iPad. De nieuwe applicatie maakt onderdeel uit van een grote herlancering van de televisiekijkdienst, die zowel als uitzending gemist als video-on-demand service dient. Met KIJK kan je Nederlandse en Amerikaanse programma’s van SBS6, Net5 en Veronica namelijk terug én vooruit kijken.

Films en series in KIJK

SBS KIJK zegt behalve films en series ook ‘exclusieve fragmenten’ aan te bieden van de programma’s van de drie televisiezenders. Sommige programma’s zijn bovendien opgeknipt zodat je er verschillende fragmenten van kan bekijken. Zo bekijk je bijvoorbeeld Piet’s weerbericht los terug van Hart van Nederland. Aardig is dat KIJK synchroniseert tussen apparaten, net als bijvoorbeeld Netflix. Als je op de desktop ergens was gebleven in een aflevering Utopia, kan je daarna met hetzelfde account verder kijken op de iPhone.

KIJK van SBS groot hoofdmenu KIJk van SBS voorpagina

Om op die manier gebruik te maken van KIJK, maak je een account aan in de app of log je in via Facebook. Daarmee kan je programma’s markeren als favoriet en krijg je aanbevelingen van andere programma’s die je leuk vindt. De app is meteen ingericht voor gezinnen: je kan verschillende subaccounts onder een hoofdaccount hangen en schakelen tussen persoonlijke profielen. Ook daar leek Netflix het voorbeeld te zijn.

Wat kost KIJK voor iPhone en iPad?

KIJk van SBS afleveringKIJK maakt onderdeel uit van NLziet, het totaalprogramma aan gemiste uitzendingen van zowel de SBS-groep als de publieke omroep en RTL. Als je in NLziet op een programma van de SBS-groep zoekt, kom je bij KIJK uit. NLziet kost je 10 euro per maand. KIJK steekt heel anders in elkaar.

Voor KIJK betaal je geen vast bedrag per maand, maar betaal je voor het bekijken van de nieuwste afleveringen van buitenlandse series. Zo kunnen afleveringen van The Big Bang Theory, Grey’s Anatomy, Arrow en Elementary bijvoorbeeld 1,99 euro kosten. Als je een aflevering vooruit wilt kijken, betaal je 2,49 euro. Bij Nederlandse series of oudere afleveringen heb je de keuze: je bekijkt de aflevering met reclame in redelijke kwaliteit, of betaalt 1,49 euro voor hoge kwaliteit zonder reclame. Een film bekijken via KIJK kost zo’n 4,99 euro.

Nieuwe afleveringen van buitenlandse series en films kan je helaas niet eenvoudig in de app bekijken. Daarvoor word je doorverwezen naar de mobiele website, waar je via iDeal het geld kan betalen. De SBS-groep voelde er duidelijk niks voor om 30 procent van de inkomsten af te staan aan Apple: in de app kan je geen in-app aankopen doen. Dat betekent dat je behalve de app ook moet ingelogd zijn op de website. Al krijgen we dan nog soms te zien dat we ‘onvoldoende rechten’ hebben om een item te zien. Omdat de website dezelfde indeling heeft, is het de vraag of de app ernaast überhaupt nuttig is. Wel kan je afleveringen na een aankoop op de website, weer verder kijken in de app.

KIJK televisiedienst van SBS desktop

KIJK website vs KIJK app

In zowel de app als op de website vind je een schuifmenu waarop je persoonlijke favoriete, recent bekeken programma’s en aangeschafte afleveringen en films kan vinden. Daaronder staan snelknoppen naar programma gemist, kan je alvast afleveringen van series vooruit kijken en sorteer je het aanbod van KIJK op series, films, genres en alfabet. Het grootste verschil tussen app en website is dat de app nog niet geoptimaliseerd is voor de iPhone 6. De pagina’s en het schuifmenu zijn onnodig groot in beeld gebracht. Op oudere iPhones en de iPad ziet de app er natuurlijker uit, met zeker op de iPad in liggende houding lekker groot beeld. Voor de AirPlay-functionaliteit hoef je ook niet meteen op de app af te stappen. Je hoort het geluid als je de app doorzet naar je Apple TV, maar bekijkt het beeld alleen met AirPlay Mirroring – waarbij de app dus tegelijk op je toestel als op je televisie draait.

Maar helaas: omdat het betalen van films en series alleen via de website verloopt, is de applicatie op dit moment redelijk overbodig. Nu is de app meer een showcase voor wat KIJK biedt, dan een volledige app.

Pluspunten

  • Programma's terugkijken in hoge kwaliteit

Minpunten

  • Helft van het aanbod stuurt je door naar mobiele website
  • Als onderdeel van NLziet wordt het er allemaal niet overzichtelijker op

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:56
Categorieën Amusement, Nederlandse apps
Onderwerpen televisie, televisie kijken, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.