Apple datacenter met eigen servers

Apple bouwt drie Europese datacenters voor lokale klanten

Apple gaat een tweede datacenter in Denemarken bouwen voor Europese klanten. Het totaal komt daarmee op drie, gevestigd in Ierland en Denemarken.

Apple gaat in het zuiden van Denemarken een tweede datacenter openen, speciaal voor Europese klanten. Het zal volledig gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. In 2019 zal het datacenter klaar zijn voor Apple’s online diensten, waaronder de App Store, iTunes Store, iMessage, Siri en Kaarten. Apple gaat rond de €800 miljoen in het project pompen, dat vooral bedoeld is om Europese klanten te bedienen.

Apple datacenter met eigen servers

Tweede datacenter in Denemarken

Apple gaat in totaal twee datacenters openen in Denemarken. Aan de eerste wordt nog gewerkt; deze zal later dit jaar z’n deuren openen. Apple’s investering van 850 miljoen euro is de grootste buitenlandse investering in de geschiedenis van het land. Ook is Apple iets bijzonders van plan: als het datacenter in Viborg klaar is zal Apple overtollige warmte beschikbaar stellen om de huizen van de inwoners van Jutland te verwarmen. Het bedrijf werkt samen met de universiteit van Aarhus om te zorgen dat landbouwafval kan worden omgezet naar methaan, waaruit weer energie kan worden gewonnen. Dit eerste datacenter zal vrijwel geheel op hernieuwbare energie draaien. Als backup zal Apple geen dieselgeneratoren toepassen.

De bouw van het tweede datacenter in Denemarken is zojuist bekendgemaakt. Apple bevestigde de bouwplannen tegenover Reuters. Het zal in 2019 klaar zijn en eveneens op Europese klanten zijn gericht.

Vertraging bij datacenter in Ierland

Daarnaast wordt er nog gewerkt aan een datacenter in Athenry (Ierland), dat in 2017 klaar moet zijn maar enigszins vertraagd is. In het milieurapport dat Apple onlangs uitbracht, leggen ze uit dat ze samenwerken met de Ierse Sustainable Energy Authority om innovatieve manieren te vinden om de energie te halen uit zeegolven. Verder zal het Ierse datacenter volledig gebruik maken van natuurlijke ventilatie in plaats van airconditioning.

In totaal is Apple van plan om meer dan 1,7 miljard euro te investeren in Europese datacenters. In 2015 kondigden ze de plannen voor de twee Europese datacenters al aan, nu komt er dus een derde bij.

Meeste datacenters in VS
De meeste datacenters van Apple bevinden zich in de VS, namelijk in:

  • Maiden, North-Carolina
  • Newark, Californië
  • Prineville, Oregon
  • Reno, Nevada
  • Mesa, Arizona

Daarnaast gebruikt Apple colocatie-diensten van derde partijen, maar zegt dat ze deze meenemen in hun energiedoelen. Meer dan 99 procent van de energie bij deze voorzieningen wordt afgedekt met de productie van hernieuwbare energie. Zo’n derde partij mag dan gebruik maken van vervuilende technologieën, maar Apple zorgt dat er een even grote hoeveelheid schone energie tegenover staat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2017, 11:39
Categorie Apple
Onderwerp datacenter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.