Origami Studio van Facebook

Met Facebook’s Origami Studio maak je zelf prototypes van iOS-apps

Facebook heeft Origami Studio onthuld, een tool om prototypes van iOS-apps te maken. Animaties, pop-ups en andere iOS-elementen zitten er al standaard in.

Facebook Origami-logo

Elke goede app begint met een idee en wat schetsen. Facebook gaat je daarbij helpen, door Origami Studio uit te brengen. Deze Mac-software is bedoeld om prototypes van apps te maken. Het gebruikt nieuwe technologieën zoals Core Animation voor stabiliteit en snelheid. De software komt later dit jaar beschikbaar.

Origami Studio van Facebook

Origami Studio voor prototypes

Om te zorgen dat designers zich meteen thuisvoelen heeft Facebook gezorgd dat er veel vertrouwde elementen van Photoshop en Sketch in zitten. De aankondiging van de nieuwe tool op Facebook’s F8-conferentie is hier te zien. In een klein halfuur krijg je te zien wat de mogelijkheden zijn. Ook kun je in de Origami Community op Facebook je licht opsteken.

Facebook is misschien niet de meest voor de hand liggende partij om je te helpen bij het maken van apps. Ze zijn met appbots immers bezig om het gebruik van apps zoveel mogelijk terug te dringen. Maar tegelijk hebben ze er ook een belang bij: hoe meer apps met Facebook-koppeling er zijn, hoe meer Facebook ermee wint.

Origami Studio: prototypes bekijken op Android en iOS
Met Origami Studio kun je prototypes van je app bekijken, zonder dat je je iOS- of Android-toestel hebt ingeplugd.

Origami Studio: loops
Loops maken het makkelijk om herhalende grids en lijsten te vullen met echte data.

Met Origami Studio kun je de prototypes die je op het computerscherm hebt gemaakt meteen bekijken op je smartphone, zonder dat je deze hoeft aan te sluiten op je Mac. Het lijkt dus op een app die je met sideloading op je toestel hebt gezet.

Origami Studio gebruikt de principe van visueel programmeren. Je pakt blokjes op en verbindt ze. Daarbij zit je wel vast aan de technologie die Facebook voor je gecreëerd heeft. Je kunt de componenten aanpassen, maar je bent beperkt in de mate waarin je nieuwe kunt maken of het gedrag kunt aanpassen. Zo kun je de transparantie en de kleuren van een knop wel aanpassen, maar het gedrag niet. Het aanraakgevoelige gebied op een knop kun je daarentegen wel weer aanpassen.

Origami Studio: interface met lagenlijst
De interface van Origami Studio met de lagenlijst.

Origami Studio: gebruik componenten of maak ze zelf
Je kunt werkende componenten voor Android en iOS gebruiken, of ze zelf maken en delen met je team.

Het voordeel om Origami Studio te gebruiken is dat allerlei dingen zoals animaties, notificatie-popups en andere elementen die je in iOS gewend bent, al voor je zijn geregeld. Wil je een werkende app maken, dan kun je beter met Apple’s eigen ontwikkeltools aan de slag.

Origami Studio is te downloaden via GitHub. Daar vind je ook voorbeelden en tutorials.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 april 2016, 10:57
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen developers, facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.