Europees parlement

Europees Parlement stemt in met strengere databescherming voor burgers

Het Europees Parlement heeft ingestemd met strengere bescherming van privédata van burgers. Het is voor het eerst sinds 1995 dat er nieuwe regels worden ingevoerd, die helemaal zijn aangepast aan het huidige internettijdperk.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuw pakket maatregelen om privégegevens van burgers te beschermen. Het is het resultaat van jarenlang onderhandelen. Nieuwe richtlijnen waren nodig, omdat de bestaande regels hopeloos waren verouderd. Die dateerden nog uit 1995, een tijdperk waarin internet nog niet massaal werd gebruikt. Het pakket maatregelen beschermt de privégegevens van burgers en houdt meer rekening met het huidige internettijdperk, sociale netwerken en het feit dat er tegenwoordig grote hoeveelheden data van burgers wordt verzameld en bewaard.

Europees parlement

De lidstaten bereikten in december 2015 al overeenstemming. Nu heeft ook het Europees Parlement ermee ingestemd. Er komt binnen de EU een wettelijke verplichting om datalekken binnen 72 uur te melden. In Nederland bestaat sinds januari al een dergelijke meldplicht. Ook krijgen toezichthouders zoals de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens mogelijkheden om hogere boetes op te leggen, aan bedrijven die hun klantgegevens niet goed beschermen. Dit kan oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de omzet van het bedrijf. De EU wil ook het vergeetrecht uitbreiden, waarbij Europeanen bij veel meer internetbedrijven een verzoek kunnen indienen om persoonsgegevens te verwijderen. Momenteel geldt dit vergeetrecht al voor Europeanen die niet langer in de zoekresultaten van Google en Bing willen staan.

Het zal nog wel even duren voordat alle betrokkenen zich hebben aangepast aan de regels. EU-lidstaten krijgen twee jaar de tijd om de regels op te nemen in hun nationale wetboeken. De regels bevatten ook wat zaken die vooral handig zijn: zo moet het mogelijk worden om data mee te verhuizen naar andere dienstverleners. Als je bijvoorbeeld naar een andere e-mailaanbieder overstapt, zou je je eerder ontvangen en verstuurde e-mails moeten kunnen meenemen. De aankondiging komt op een passend moment: net nu er in de Verenigde Staten een heftige discussie heerst over het recht op versleuteling van gegevens en het privé houden van persoonsgegevens. Die zaak werd aangezwengeld door de FBI-zaak met Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 april 2016, 12:25
Categorie Achtergrond
Onderwerpen bescherming, data, europa, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.