Facebook-profiel van Mark Zuckerberg

Facebook laat je binnenkort browserhistorie wissen

Maar alleen als je er zelf om vraagt

Facebook geeft gebruikers binnenkort de mogelijkheid om aan te geven dat de browserhistorie niet meer verzameld mag worden. Ook mensen zonder account kunnen aangeven dat Facebook ze niet meer mag volgen via externe websites en apps. Daarnaast kun je de reeds verzamelde data laten wissen.

Facebook-gebruikers kunnen binnenkort aangeven dat Facebook geen browserhistorie mag vastleggen. Het gaat hier om websites en apps die Facebook vastlegt. Voor het bedrijf vormt het een belangrijke informatiebronnen om te weten wat jij online zoal uitvoert. Op die manier kan Facebook ook weten wat je doet als je geen account hebt. Dit is mogelijk omdat heel wat web- en appontwikkelaars de software-plugins van Facebook gebruiken (iCulture doet dit overigens niet). Die data wordt vervolgens weer gebruikt om je gerichte advertenties aan te bieden. Bekijk je bijvoorbeeld Nike-sportschoenen in je favoriete online winkel, dan krijg je ze later op de dag in een reclamebanner op Facebook te zien.


Het was tot nu toe niet mogelijk om het verzamelen van deze data tegen te houden, maar dat komt er nu wel aan. Facebook CEO Mark Zuckerberg kondigde vandaag op de F8 ontwikkelaarsconferentie aan dat gebruikers met een opt-out regeling kunnen aangeven dat het bedrijf die data niet mag verzamelen. Dit is onderdeel van een aanstaande functie met de naam ‘clear history’ (de Nederlandse naam is nog niet bekend).

Je kunt daarmee aangeven dat je browserhistorie van Facebook gewist moet worden, of dat je bij voorbaat al geen toestemming geeft om het te verzamelen. Je browserhistorie kan daarna overigens nog steeds worden verzameld, maar mag alleen in geanonimiseerde vorm worden verwerkt. Het zou dus niet meer moeten leiden tot gerichte advertenties.

Facebook browserhistorie

Heb je geen Facebook-account, dan kun je aangeven dat Facebook de data niet mag verzamelen. Het bedrijf creëert namelijk schaduwaccounts voor mensen die zelf geen account hebben. Zo kunnen ze toch achterhalen wie je bent en wat je leuk vindt, ook als je niet actief op Facebook bent.

Laat je de data verwijderen, dan zal Facebook dit niet meteen doen maar pas na een aantal dagen. Nu duurt het nog 90 dagen voordat Facebook data verwijdert, terwijl geaggregeerde data zelfs tot twee jaar bewaard kan blijven, zo gaf een woordvoerder toe.

Deze nieuwe maatregel is de meest ingrijpende sinds het Cambridge Analytica-schandaal aan het licht komt. Het beperkt namelijk behoorlijk de hoeveelheid data die Facebook over je kan verzamelen. Eerdere maatregelen waren vooral gericht op het beperken van data die ze aan buitenstaanders geven. Deze nieuwe ‘clear history’-functie is nog maar net aangekondigd, dus het kan nog wel even duren voordat je het daadwerkelijk kunt gebruiken. Belangrijk om te weten is dat het opt-out is, dus je zult zelf actie moeten ondernemen.

Nog meer Facebook-nieuws
Later vanavond kunnen er nog meer Facebook-aankondigingen volgen, omdat de F8-conferentie nog maar net is begonnen.

  • Zo wil Facebook in de Messenger-app een augmented reality reclame-app gaan aanbieden. Daarmee kun je bijvoorbeeld de auto die je wilt hebben al op de oprit zien staan. Of het kettinkje dat je wilde kopen alvast om de nek van je vriendin projecteren. Gebruikers vinden het vaak niet prettig als in hun berichtenapp allerlei reclames te zien zijn. Maar CEO Mark Zuckerberg gaf aan gunstig kan zijn voor de groeiplannen van het bedrijf als de 1,3 miljard Messengers-gebruikers binnenkort reclames voorgeschoteld krijgen. De toevoeging van AR moet het dan leuker maken.
  • Facebook wordt ook een dating-app. Wie op zoek is naar een partner kan daarvoor een apart profiel aanmaken. Het bedrijf belooft dat je vrienden je datingprofiel niet te zien krijgen en dat je alleen potentiële partners te zien krijgt die niet je vrienden zijn.
  • Dochterbedrijf Oculus brengt vandaag de Oculus Go VR-bril uit.

Facebook dating-app

Wil je je normale browserhistorie wissen, dan doe je dat zo:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2018, 20:11
Bron Bron Re/code
Categorie Diensten
Onderwerpen browser, facebook, historie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.