Facebook bewaarde wachtwoorden van miljoenen gebruikers in leesbaar formaat

Uit onderzoek blijkt dat Facebook wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers in leesbaar formaat bewaarde, waardoor medewerkers toegang hadden tot wachtwoorden. Ook wachtwoorden van Instagram waren zo te lezen.

Facebook bewaarde wachtwoorden in leesbaar formaat

Op haar eigen nieuwskanaal maakte Facebook vandaag bekend dat een beveiligingsfout ervoor zorgde dat wachtwoorden niet versleuteld opgeslagen waren. Facebook bericht hierover nadat het probleem ontdekt was door Krebson Security. Facebook gaat hierdoor honderden miljoenen Facebook Lite-gebruikers, tientallen miljoenen overige Facebook-gebruikers en tienduizenden Instagram-gebruikers inlichten over het voorval. Wil je liever het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je nu beter zelf je wachtwoord aanpassen.


Facebook gebruikt normaal gesproken een systeem waardoor ingevoerde wachtwoorden voor niemand zichtbaar zijn. Wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen, maar in januari ontdekte Facebook in een routinecheck dat de wachtwoorden in de interne systemen zichtbaar opgeslagen waren. Facebook benadrukt dat de gegevens nooit gelekt zijn buiten de servers van Facebook, en dat alleen medewerkers toegang hadden. Volgens Kreson Security gaat het om 20.000 Facebook-ontwikkelaars die toegang hadden. Tweeduizend ontwikkelaars hebben opdrachten opgevraagd waarbij de wachtwoorden daadwerkelijk zichtbaar waren.

In een uitgebreid bericht legt Facebook uit hoe hun systeem werkt en welke maatregelen ze nemen om gegevens veilig op te slaan. Daarbij leggen ze ook uit hoe je tweestapsverificatie kan inschakelen, zodat iemand met alleen je wachtwoord geen toegang krijgt.

Wil je nu je wachtwoord aanpassen? Volg dan deze link via de website. Gebruik je de app, dan wijzig je je wachtwoord als volgt:

  1. Open de Facebook-app.
  2. Tik onderaan op de streepjes en kies voor Instellingen en privacy.
  3. Kies voor Instellingen > Beveiliging en aanmelding.
  4. In het volgende scherm kun je je wachtwoord wijzigen.

Vergeet ook niet om tweestapsverificatie voor Facebook in te schakelen, waarover je meer leest in onze tip. Je kan ook in de Instagram-app je wachtwoord aanpassen via Instellingen > Privacy en beveiliging > Wachtwoord. Ook voor Instagram kan je tweestapsverificatie inschakelen.

Bekijk ook

Zo gebruik je Facebook tweestapsverificatie met een verificatieapp

Heb je een Facebook-account, dan is het belangrijk dat je het goed beveiligt met tweestapsverificatie. Facebook biedt daarbij de optie om apps te gebruiken in plaats van een code die via SMS naar je telefoonnummer wordt gestuurd. Dat is een stuk veiliger, want telefoonnummers zijn bij Facebook niet in goede handen.
Bekijk ook

Zo beveilig je Instagram tegen hackers met tweestapsverificatie

Instagram heeft de mogelijkheid om je account extra te beveiligen met tweestapsverificatie. Wij leggen je uit hoe je tweestapsverificatie in Instagram instelt.

Gebruik een wachtwoordenapp
Voor online accounts is het altijd het beste om een wachtwoordenapp te gebruiken. Deze kan voor elk account een uniek sterk wachtwoord genereren, zodat bij een eventueel lek niet meerdere accounts getroffen zijn. Dergelijke apps zorgen er ook voor dat je niet zelf alles hoeft te onthouden, waardoor wachtwoorden sterker kunnen zijn. Gebruik jij nog geen wachtwoordenapp voor je iPhone? In onze lijst vind je de beste keuzes.

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.