Facebook-app op de iPad

Officiële Facebook-app neemt steeds meer ruimte in

De Facebook-app is het afgelopen halfjaar enorm in omvang gegroeid. Dat komt omdat diverse afbeeldingen en bestanden meermaals voorkomen, waardoor de app tientallen MB's extra ballast meesleept.

De Facebook-app is het afgelopen halfjaar gigantisch gegroeid. Gebruik je de app bijvoorbeeld op een iPad Air 2, dan had je vorig jaar 165MB ruimte nodig. Inmiddels is de app in versie 87.0 gegroeid naar 253MB. Wat daarbij opvalt is dat sommige data dubbel en soms zelf in viervoud aanwezig is en dat ook de vele taalbestanden ruimte opslurpen.

Facebook-app op de iPad

Facebook groeit als kool

Met App Thinning introduceerde Apple een manier om apps veel kleiner te maken. Je hoefde alleen de data te downloaden die voor jouw toestel relevant is en bijvoorbeeld niet de graphics voor de 12,9-inch iPad Pro, als je een iPhone SE gebruikt. Daarnaast zorgde Apple er met ‘on demand resources’ voor dat je niet meer complete apps hoefde te downloaden. Bij het downloaden van een spel krijg je alleen de eerste levels geleverd en daarna worden ze pas opgehaald als jij eraan toe bent.

‘Zes keer dezelfde data’
Die technieken zijn blijkbaar aan Facebook voorbijgegaan, want de app is steeds groter geworden. Zo is er de afgelopen tijd 4,2MB aan taalbestanden toegevoegd voor Roemeens, Slowaaks, Hongaars en andere talen die je toch niet gaat gebruiken. Terwijl dat nou juist een mooie kans was geweest om ‘on demand resources’ te gebruiken, dus om ze alleen op te halen als jij erom vraagt.

Alexandre Colucci, die het voor ons heeft uitgezocht, ontdekte ook dat collecties met dezelfde afbeeldingen drie keer voorkomen. Elke collectie is 10MB groot en bevat identieke inhoud. Daarmee zou je dus al 20MB kunnen besparen. Daarnaast zijn er veel dezelfde mappen met identieke bestanden: zo komt FBFacecastTipJarResources zes keer voor. Het gaat vaak om kleine hoeveelheden, maar als je kijkt hoeveel overtollige doublures erin zitten dan gaat het al snel om tientallen MB’s.

Interne structuur van de app totaal omgegooid
Als je naar de interne structuur van de Facebook-app kijkt, dan is meteen duidelijk dat de app compleet is omgegooid. Dit is de structuur van de oude versie, waarin de hoofdcomponent (de Facebook-binary) nog 104MB in beslag nam. Dat is het grote rode vak in het midden:

Facebook-structuur oud

Sindsdien is de Facebook-binary gekrompen naar 19MB (zie rechtsonder), maar zijn de andere onderdelen veel groter geworden:

Facebook-structuur nieuw

Kijk je naar de kleur van de blokken, dan zitten er veel identieke stukken in. Zo komt unetshallow_init.pb drie keer voor, wat op het totaal behoorlijk wat ruimte inneemt:

Facebook Unetshallow komt 3x voor

Facebook krijgt al vanaf het begin kritiek dat de app slordig is geprogrammeerd. Zo zorgde de app jarenlang voor het sneller leeglopen van de batterij, omdat de app trucjes gebruikte om steeds op de achtergrond actief te blijven. Inmiddels is de situatie wel wat verbeterd.

Via: iPhone-ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2017, 11:20
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, opslagruimte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.