FaceApp: nieuwe selfie-app laat je lachen dankzij kunstmatige intelligentie

FaceApp gebruikt kunstmatige intelligentie om je in een man of vrouw te veranderen en geeft je een lachende foto, zonder dat je een desktopcomputer nodig hebt. De resultaten zijn realistischer dan bij eerdere fotofilter-apps.

Ik heb geen tweelingbroer, maar mocht ik er eentje hebben dan zou hij eruit zien zoals de man op de foto rechts. De nieuwe selfie-app FaceApp gebruikt kunstmatige intelligentie om je van geslacht te laten wisselen. Je kunt er dankzij deze app ook vrolijker, vrouwelijker, mannelijker of ouder uitzien.


Faceapp geslacht wisselen

FaceApp gebruikt kunstmatige intelligentie

We zeiden het al bij de iCulture Awards: gewone fotofilter-apps zijn zo gewoontjes geworden. Iedereen gebruikt dezelfde filters op Instagram. De toekomst zit in apps zoals Prisma, die neurale netwerken en andere vormen van kunstmatige intelligentie gebruiken om knappere resultaten te behalen. Bij FaceApp is dat ook het geval.

Een stap verder dan FatBooth

Apps waarmee je jezelf een ouder uiterlijk of een dubbele onderkin kunt geven, bestaan al zolang de App Store bestaat. Het probleem met apps zoals FatBooth is dat ze er vaak wat komisch en onrealistisch uitzien, omdat op iedereen hetzelfde transformatie wordt toegepast.

FaceApp gaat een stap verder: die analyseert je gezicht en kan deze vrouwelijker of mannelijker trekjes geven. Op onderstaande foto’s is het verschil met bestaande apps goed te zien: in de mannelijke variant heb ik oren, een wit overhemd, een andere haarlijn en een kort kapsel gekregen, terwijl andere apps het kapsel en de kleding vaak hetzelfde houden en alleen wat gezichtstrekjes aanpassen.

FaceApp voorbeelden
De afbeeldingen op de onderste rij tonen steeds de extra vrouwelijke en de extra mannelijke variant van het origineel (linksboven). Rechtsboven zie je respectievelijk de filters Hot of Old.

De app is gemaakt door een voormalig Microsoft-engineer en hoeft in tegenstelling tot Meitu niet je locatie en andere persoonlijke details te weten.

FaceApp: lachen op foto’s

Een van de leukste functies is om een foto lachend te maken. Dit is ook precies de aanleiding waarom FaceApp is ontstaan.

FaceApp-lachend

Bedenker Yaroslav Goncharov vertelt over een vriendin die een leuke foto had van zichzelf. Ze vond het alleen vervelend dat ze er niet op lachte. Goncharov: “Ik was te lui om urenlang in Photoshop bezig te gaan en omdat ik een achtergrond heb in deep learning, besloot ik een generatief diep neuraal netwerk ervoor in te schakelen.” De ontwikkelaar wilde wel eens zien of je met kunstmatige intelligentie een realistische lach kunt maken, zonder dat je daarvoor een desktopcomputer nodig hebt. Het resultaat is FaceApp. Omdat mensen dat nu eenmaal leuk vinden voegde Goncharov er ook filters aan toe om jezelf jonger, ouder en aantrekkelijker te maken.

Wisselen van geslacht
Een van de knapste functies is het wisselen van geslacht, waarbij je de mannelijke of vrouwelijke versie van jezelf te zien krijgt. Ook kan de app je vrouwelijker gezichtstrekjes geven (als je vrouw bent) of juist een wat meer mannelijk uitstraling geven (als je man bent). Het resultaat verschilt sterk per persoon. Bij een man met veel gezichtsbeharing is het lastig om er een goed gelijkende vrouwelijke variant van te maken. Hetzelfde geldt als je excentrieke brillen draagt of er qua gender ‘wat tussenin zit‘, zoals Re/code-redacteur Ina Fried.

FaceApp: voorbeelden met mannen

Machine learning voor realistische resultaten
Er is al behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het aanpassen van gezichtskenmerken. In veel gevallen levert het een foto in lage resolutie op, die niet zo heel realistisch is. Maar nu machine learning (een vakgebied waar Apple ook druk mee bezig is) steeds geavanceerder wordt, wilde de maker van FaceApp het wel eens proberen. Nadat Goncharov de eerste filters had toegepast op vrienden was hij ervan overtuigd dat het goed genoeg was om als app uit te brengen. Apps zoals Prisma en Pikazo gebruiken dezelfde technieken, maar zij hebben het een stuk makkelijker. Het eindresultaat hoeft niet realistisch te zijn. Bij een gezicht wil je nog wel herkennen dat jij het bent en ben je überkritisch of je gezicht door het filter wel is opgeknapt.

Goncharov is zeker van zijn zaak: volgens hem zijn er nog geen soortgelijke diensten of onderzoeksprojecten die dezelfde kwaliteit leveren.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.