Activeringsslot op de iPhone.

Apple verwijdert online statustool voor activeringsslot

Apple heeft de statustool voor het activeringsslot op iPhones, iPads en andere producten offline gehaald. Het zou tot groei van diefstallen kunnen leiden, omdat je als koper niet meer vooraf kunt checken of een toestel gestolen is.

Apple heeft om onbekenden redenen de iCloud-tool verwijderd waarmee je kon opvragen of er een activeringsslot op producten zit. Met de tool kon kon je een IMEI-nummer of serienummer invoeren om je kijken of een iPhone, iPad, iPod of Apple Watch was gestolen.

Activeringsslot op de iPhone.

Tool voor activeringsslot bewust offline gehaald

Het lijkt te gaan om een bewuste keuze aan de kant van Apple. Een supportdocument op de website dat verwijzingen naar de tool bevatte werd op 24 januari bijgewerkt (hier is een versie van 3 januari 2017, waarin nog wel naar icloud.com/activationlock werd verwezen). Dezelfde dag werd ook de tool zelf offline gehaald. In het bijgewerkte supportdocument staat dat mensen die een tweedehands toestel willen kopen zelf even testen of er een activeringsslot op zit. Ook geeft Apple aan dat je de verkoper moet vragen om mee te helpen als er nog een activeringsslot op zit. Bij online verhandelen kan dat lastig zijn.

Activeringsslot controleren.

Wat is het activeringsslot?
Het activeringsslot (ook wel eens abusievelijk activatieslot genoemd) zit sinds iOS 7 op Apple-producten. Het zorgt ervoor dat iemand een product niet kan activeren, zolang deze nog op het Apple ID van iemand anders staat geregistreerd. Onlangs werd het activeringsslot nog toegevoegd aan watchOS 2, zodat ook de Apple Watch beter is beschermd tegen diefstal. De online tool bood daarbij vooral praktisch gemak en meer zekerheid: je kon de verkoper vooraf vragen naar het IMEI- of serienummer, nog vóórdat je geld overmaakte. Nu zul je pas na ontvangst kunnen checken of een toestel wel is vrijgegeven door de vorige eigenaar.

Meer diefstallen
Het verdwijnen van de tool kan daarom leiden tot meer diefstallen, aangezien louche verkopers nu makkelijker over de status van een product kunnen liegen. Juist door het activeringsslot nam de straatroof van iPhones sterk af. Apple is er zelf ook afhankelijk van, want bij ramkraken worden vaak meerdere toestellen meegenomen die niet zomaar door dieven opnieuw te activeren zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2017, 9:57
Categorie Diensten
Onderwerpen diefstal, icloud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.