Is Face ID sneller dan Touch ID, of toch niet?

Werkt Face ID net zo snel als Touch ID? De meningen zijn verdeeld: sommige vroege gebruikers vinden Face ID omslachtiger, terwijl anderen Touch ID juist onhandiger en trager vinden.

Mensen die binnenkort de iPhone X in handen krijgen, zullen moeten wennen aan de nieuwe manier om te ontgrendelen. In plaats van Touch ID zul je gebruik moeten maken van Face ID. Gaat dat nou sneller? De meningen zijn erover verdeeld.

Is Face ID sneller of trager?

De iPhone X verandert de manier waarop je je toestel ontgrendelt. De TrueDepth-camera maakt een scan van je gezicht en geeft je vervolgens toegang. Het werkt ook als je een zonnebril of een muts draagt en het werkt zelfs in het pikkedonker. Maar hoe snel gaat het? Volgens Tom’s Guide kost het 1,8 seconden. Volgens de website moet je voor Face ID het toestel oppakken, op de zijknop drukken, in de camera kijken en vervolgens met je vinger over het scherm omhoog vegen om het toestel te ontgrendelen. Dit doe je meermaals per dag en het duurt volgens Tom’s Guide veel te lang.

[Red.: De website vergeet hier te melden dat het scherm met Raise to Wake automatisch aan gaat en dat je attention detection* kunt uitschakelen om te voorkomen dat je het toestel hoeft op te pakken om in de lens te kijken.]

Het duurt volgens de website langer dan wanneer je Touch ID gebruikt. Al vragen we ons wel af of je met een stopwatch in de hand acties die maar 0,4 seconden duren echt betrouwbaar kunt meten.

Face ID gezichtsherkenning

Gek genoeg hebben ze bij Apple Insider een heel andere mening. Alles gaat supersnel en Face ID is net zo snel of misschien zelfs iets sneller dan Touch ID. Het instellen is ook een fluitje van een cent: even je gezicht wat ronddraaien zodat je hoofd van alle kanten kan worden gescand en klaar is kees. Dat gaat een stuk sneller dan het toevoegen van een vingerscan, waarbij je je vinger steeds op de sensor moet leggen.

Click here to display content from giphy.com

Volgens de reviewer werkt Face ID in het dagelijks gebruik moeiteloos, waardoor Touch ID zelfs wat onhandig aanvoelt. De snelheid is fenomenaal en het werkt naadloos. Om het proces nog wat te versnellen kun je alvast omhoog vegen op het moment dat Face ID nog de beelden aan het verwerken is. Het toestel ontgrendelt trouwens al voordat de animatie voor het ontgrendelen is afgespeeld.

Of Face ID sneller of trager is, is dus vooral een kwestie van persoonlijke ervaringen. We raden dan ook aan om het zelf te proberen, zodra de toestellen in de winkel zijn.

https://twitter.com/panzer/status/925766179754426368

https://twitter.com/reneritchie/status/925311427996471297

https://twitter.com/reneritchie/status/925319382263320576

Nadelen van Face ID

Face ID voelt als de toekomst, maar er zitten ook wat nadelen aan. Zo werkt het maar met één gezicht, zodat je partner altijd handmatig de pincode zal moeten invoeren. Volgens Apple is dat geen probleem, omdat de meeste mensen bij Touch ID ook maar één vinger registreren. Het maximum aantal vingers bij Touch ID is vijf. Apple waarschuwt wel dat extra vingers scannen meer tijd kost.

Dat Apple maar één gezicht toestaat, zou dan ook te maken kunnen hebben met performance. Het checken van meerdere patronen van vingers is nog wel te doen, maar met 30.000 gezichtspuntjes die moeten worden gemeten kan het te lang gaan duren. Apple heeft er belang bij dat zoveel mogelijk mensen Face ID als supersnel ervaren.

Apple raadt gebruikers af om Face ID te gebruiken bij kinderen onder de dertien en bij identieke tweelingen. Nou is dat precies wat Joanna Stern van de Wall Street Journal (betaalmuur) heeft gedaan: ze testte Face ID bij drie identieke jongetjes, een drieling. Daarbij bleek het systeem vrij gemakkelijk te foppen.

Click here to display content from video-api.wsj.com

Bij twee dames van middelbare leeftijd, ook identieke tweelingen, bleek Face ID er niet in te trappen. En ook met een Groucho-snor en een professioneel gemaakt gezichtsmasker bleek Face ID niet om de tuin te leiden. Zoals de Amerikanen zeggen: your mileage may vary, de ervaringen zullen niet bij iedereen gelijk zijn. Of het goed, snel en betrouwbaar werkt is een kwestie van zelf proberen. Op iCulture kun je binnen een paar dagen uiteraard onze uitgebreide ervaringen lezen en zien.

Bekijk ook

Face ID: Apple's gezichtsherkenning op iPhone en iPad

Met Face ID kun je je Apple-device ontgrendelen, toestemming geven voor aankopen en meer. Face ID wordt gebruikt op recente iPhones en de iPad Pro als alternatief voor Touch ID. Alles wat je wilt weten over Face ID lees je hier!

*Attention detection:
Apple-topman Craig Federighi geeft in dit artikel uitleg over Face ID, bijvoorbeeld voor gebruik door blinde of slechtziende mensen.

Face ID Craig Federighi

Standaard vereist Face ID dat je oogcontact hebt met de camera, anders werkt het niet. Maar je kunt deze ‘attention detection’ ook uitschakelen. Face ID werkt dan altijd, ongeacht of je direct naar de camera kijkt of niet. Dit maakt het systeem wel minder veilig, want iemand zou je gezicht kunnen scannen terwijl je slaapt of wegkijkt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 01 november: Uitleg 'attention detection' toegevoegd in voetnoot.
  • 2017 - 01 november: Opmerking over Attention Mode en Raise to Wake toegevoegd.

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID

Reacties: 37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.