Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

EU wil fabrikanten verplichten om smartphones langer te updaten

De Europese Unie wil dat fabrikanten van smartphones langer dan gebruikelijk beveiligingsupdates gaan aanbieden. Apple zal daar nauwelijks door worden getroffen omdat het bedrijf al vijf tot zes jaar iOS updates uitbrengt voor oudere toestellen.

Weinig updates bij andere fabrikanten

Eén van de pluspunten van iPhones en iPads is dat je er jaren mee vooruit kunt. Bij andere merken is dat vaak niet het geval: zo brengt Samsung vaak maar één of twee jaar updates uit, waardoor de toestellen onveilig zijn. Kamerlid Alkaya (SP) heeft onlangs vragen gesteld over de onveilige smartphones van Samsung en dat blijkt effect te hebben gehad. Er zal op EU-niveau worden gekeken of fabrikanten verplicht kunnen worden gesteld om veel langer beveiligingsupdates uit te brengen. Dat schrijft staatssecretaris Keijzer (EZK) in een reactie op eerdere kamervragen.


Verplichte beveiligingsupdates
Het voorstel verplicht de fabrikant om beveiligingsupdates te verstrekken. Fabrikanten kunnen daar onderuit komen als er bij aanschaf van een toestel nadrukkelijk op is gewezen dat er geen updates worden verstrekt. Stemt een consument daarmee in, dan hoeft een fabrikant het toestel niet meer te updaten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij budgetmodellen die voor minder dan 100 euro in de schappen liggen.

De onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement lopen nog.

Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software

Veel fabrikanten leveren maximaal twee jaar beveiligingsupdates, waardoor de toestellen een interessant doelwit worden voor criminelen. De minister schrijft in de reactie:

Ik vind het belangrijk om de digitale veiligheid van producten zoals telefoons te bevorderen. De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid hebben daarom, mede op basis van inbreng van publieke en private partijen, de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software opgesteld. Deze Roadmap bevat een samenhangende set van maatregelen om onveiligheden in hard- en software te voorkomen, kwetsbaarheden te detecteren, en om de gevolgen daarvan te beperken. Wetgeving maakt hier ook onderdeel van uit.

De Consumentenbond dringt al langer aan op meer updates voor smartphones, maar veel effect heeft dat tot nu toe niet gehad. De organisatie spande een rechtszaak aan om Samsung te dwingen om vaker updates uit te brengen, maar in een bodemprocedure werden de Koreanen in het gelijk gesteld. Wat de Consumentenbond niet is gelukt, gaat de EU wellicht nu wel lukken door de fabrikanten te dwingen met wetgeving.

Weinig impact voor Apple
Onlangs schreven we dat je bij Apple voor iOS firmware ongeveer zes jaar ondersteuning krijgt. Ook bevat iOS 12 allerlei maatregelen om te zorgen dat de prestaties van oudere toestellen verbeteren. Voor Apple heeft de maatregel dus weinig impact, maar het kan wel betekenen dat mensen in de toekomst wat vaker voor een Android-toestel gaan kiezen, omdat die wat vaker updates gaan krijgen – als de EU-maatregel tenminste doorgaat.

Bekijk ook

Zes jaar ondersteuning: dit doet Apple voor oudere iPhones en iPads

Dit jaar kondigde Apple op WWDC 2018 aan dat iOS 12 geschikt zal zijn voor alle apparaten die nu op iOS 11 draaien. En dat niet alleen: er is speciaal rekening gehouden met gebruikers van oudere apparaten, zodat de performance er niet op achteruit gaat. Vijf tot zes jaar ondersteuning is bij Apple de norm geworden, zo blijkt uit cijfers van Statista.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.