Pebble-familie 2016

Rebble heeft online diensten voor Pebble-horloges overgenomen

Officiële support stopt eind juni

Heb jij nog een Pebble-smartwatch in gebruik? Het horloge was behoorlijk populair onder iPhone-gebruikers voordat de Apple Watch op het toneel verscheen. Een groep Pebble-gebruikers wil zorgen dat je het horloge ook in de toekomst kunt blijven dragen. Inmiddels zijn de Rebble-servers online gegaan.

Update 2 juli: de Pebble-servers zijn nu officieel offline en Rebble heeft de diensten overgenomen met de Rebble Web Services. Je hebt daardoor toegang tot een downloadwinkel, apps en wijzerplaten. Je moet vanuit de Pebble-app uitloggen en vervolgens inloggen bij Rebble. Hiervoor moet je eerder al een account hebben aangemaakt. Alle apps, wijzerplaten en instellingen blijven dan behouden. Weersinformatie en het dicteren van berichten is alleen mogelijk als je voor 3 euro per maand abonnee wordt.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke nieuwtje van 16 juni.

Rebble is de toekomst van Pebble

Pebble’s online diensten zullen eind deze maand officieel stoppen. Maar er is hoop: Rebble is een onofficieel groepje Pebble-gebruikers dat het horloge nieuw leven wil inblazen. In 2016 werd bekend dat Pebble werd overgenomen door Fitbit en dat de ondersteuning van de online diensten zou stoppen. Met nog een paar weken te gaan is het onzeker hoe het verder moet met de huidige Pebble-gebruikers: moet je een nog perfect functionerend horloge in de kast leggen en dan toch maar een Apple Watch kopen? Rebble wil zorgen dat je je horloge kunt blijven gebruiken.


Pebble-servers eind juni uit de lucht
De groep ontstond vlak nadat bekend werd dat de Pebble-ondersteuning ermee stopt. Met de software die Rebble heeft ontwikkeld moet het mogelijk zijn om de meeste online functies van Pebble te blijven gebruiken. De groep staat onder leiding van Katharine Berry, voormalig Pebble-medewerker. Ook Pebble-oprichter Eric Migicovsky steunt het initiatief. Hij stuurde zelfs een tweet de wereld in, waarin hij de huidige Pebble-gebruikers oproept om een Rebble-account te maken. Dat moet je doen vóór 30 juni, zodat je een backup hebt van je instellingen.

Rebble heeft eigen servers die voor de online functies moeten gaan zorgen. Ontwikkelaars moeten ervoor zorgen dat hun apps voortaan verbinding maken met die nieuwe servers. We willen geen zwartkijker zijn, maar dat zou nog wel eens een probleem kunnen zijn. Ontwikkelaars die ooit een Pebble-app hebben gemaakt zullen niet allemaal tijd en zin hebben om hun inmiddels twee jaar oude apps nog aan te passen. Ook zijn de standaardfuncties anders als ze op de Rebble-servers draaien. Pebble’s Timeline was afhankelijk van meerdere servers om notificaties te sturen. Rebble pakt het anders aan. In plaats van onmiddellijke push wordt elke 15 minuten gekeken of er nog notificaties zijn.

Pebble-smartwatch onderdelen

‘Alles komt goed’
Volgens Berry komt het echter allemaal goed: de meeste functies zullen werken zodra je op de nieuwe servers bent overgestapt. Je kunt nog steeds apps installeren, je krijgt notificaties en kunt wijzerplaten gebruiken. Hoe goed het werkt zal blijken zodra de officiële Pebble-servers uit de lucht gaan en mensen volledig afhankelijk zijn van de nieuwe Rebble-servers.

Eén van de obstakels is dat het ontwikkelen van een alternatief enorm veel geld kost. Er moeten mensen aan werken en de serveerkosten zijn ook niet goedkoop. Daarom zullen sommige functies die voorheen gratis waren (weerbericht opvragen en teksten dicteren) voortaan betaald zijn. Je kunt je afvragen of de groep overgebleven Pebble-gebruikers groot genoeg is om die kosten op te hoesten.

Je kunt je hier aanmelden voor een Rebble-account.

Wat was Pebble ook alweer?

Mocht je pas kortgeleden geïnteresseerd zijn geraakt in smartwatches, dan is de kans aanwezig dat je nog nooit van Pebble hebt gehoord. Vandaar even een opfrisser. Voordat de Apple Watch op de markt kwam was er onder iPhone-gebruikers een andere smartwatch populair: de Pebble. Pebble was z’n tijd ver vooruit met een eigen appwinkel en Smartstraps, waarmee je nieuwe functies kon toevoegen. De Pebble smartwatch was te gebruiken met de bijbehorende iPhone- of Android-app.

Pebble Smartwatch in de aanbieding als iCulture Shopknaller.

Op de smartwatch kon je apps installeren, notificaties ontvangen en de tijd aflezen. Deze smartwatch beschikte over een eigen App Store waarmee je extra apps en wijzerplaten op het horloge kon zetten. Het oorspronkelijke model is hierboven te zien. Deze is – net als veel latere modellen – ontstaan vanuit extreem succesvolle Kickstarter-campagnes. In 2015 interviewde iCulture Pebble CEO Eric Migicovsky over de vraag of de smartwatch ooit de smartphone zou vervangen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2018, 10:37
Bron Bron The Verge
Categorie Accessoires
Onderwerp pebble
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.