Professionele fotograaf test iPhone 8 Plus camera

Zo maak je mooie foto’s met de iPhone 8 Plus

Een professionele reisfotograaf testte de iPhone 8 Plus in India. Bekijk de fotoserie die hij maakte, waarbij vooral de vele kleurrijke portretten opvallen. Ook jij kunt dat proberen!

OK, het is eigenlijk vrij simpel. Stap 1: reis af naar de Indiase regio Rajasthan. Stap 2: zorg dat je goed kunt fotograferen. Stap 3: zoek onderwerpen uit die kleurrijk zijn.

OK, stap 1 en 2 zijn lang niet voor iedere toekomstige iPhone 8 Plus-bezitter weggelegd. Juist daarom is het goed om te zien hoe mooi de foto’s zijn die met de iPhone 8 Plus-camera te maken zijn, als het toestel in handen is van een professioneel fotograaf.

Professionele fotograaf test iPhone 8 Plus camera

Professionele fotograaf testte de iPhone 8 Plus

Iedereen kan fotograferen met een iPhone, maar je ziet pas echt wat er mogelijk is als een professionele fotograaf aan de slag gaat. In een fotoserie legde fotograaf Austin Mann beelden uit India vast met de 8 Plus. Het resultaat is prachtig, vooral bij foto’s met veel kleur.

Ben je fotograaf en was je van plan om de iPhone 8 Plus te kopen, juist vanwege de betere camera, dan vind je bij Mann een deskundig oordeel. Deze fotograaf probeerde ook meteen de nieuwe portretfuncties uit, terwijl hij een reis maakte door de Rajasthan-regio in India. Hij maakte honderden foto’s met het toestel, dat hij al vroegtijdig in handen kreeg. In een blogposting legt hij uit hoe het beviel.

Professionele fotograaf test iPhone 8 Plus camera

Mann was duidelijk tevreden met de camera van de iPhone 8 Plus, die keer op keer mooiere foto’s maakte dan die van de 7 Plus. Vooral de nieuwe portretfunctie viel in de smaak en die heeft ‘ie dan ook te pas en te onpas toegepast.

Professionele fotograaf test iPhone 8 Plus camera

De portretbelichting zorgde ervoor dat een eenmaal gemaakte foto nog compleet anders kan uitpakken, zelfs nadat de foto is gemaakt. Je kun het zo vaak mogelijk veranderen. Het werkt niet 100% in elke situatie, maar als het werkt, zijn de resultaten spectaculair. De portretfunctie van de 8 Plus werkt nu met HDR, waardoor je bepaalde details van een foto extra kunt uitlichten of juist donkerder maken. Je kunt het na afloop ook weer uitschakelen, waardoor de onscherpe achtergrond opeens weer scherp is.

Ook werkt de iPhone 8 nu met slow sync flash. Dit houdt in dat de sluiter iets langer open blijft, waardoor er meer omgevingslicht tot kan doordringen. Het beeld ziet er daardoor natuurlijker uit en er is minder contrast dan bij een normale flitser. Hieronder heeft de fotograaf een selfie van zichzelf gemaakt in een donkere gang van een hotel.

Professionele fotograaf test iPhone 8 Plus camera

iOS 11 staat de foto’s vervolgens op in HEIF-formaat, dat half zoveel opslagruimte in beslag neemt. De iPhone zet ze om naar het oudere formaat als je ze deelt vanaf je iPhone. Bij het overzetten naar je computer kunnen er nog wel wat compatibiliteitsproblemen ontstaan als je nog geen High Sierra hebt geïnstalleerd, maar dat probleem lost zich vanaf maandag vanzelf op. Dan komt namelijk High Sierra beschikbaar voor iedereen met een geschikte Mac en daar zit ondersteuning voor HEIF en HEVC standaard in.

Wil je meer weten over de foto’s die Austin Mann heeft gemaakt, dan moet je zeker even zijn blogposting bekijken. Zeker als je twijfelt tussen de iPhone 8 en 8 Plus vanwege de betere camera’s in laatstgenoemde. Na 100 portretten schieten vindt de reisfotograaf Studio Light zijn meest favoriete effect, vooral dankzij de warme gloed die het aan foto’s geeft. Ook al is de functie zelf nog in betafase. De andere fijne toevoeging aan de portretmodus us HDR. Mann vindt dit de meest indrukwekkende upgrade.

Professionele fotograaf test iPhone 8 Plus camera

Eerder riep DxO de iPhone 8 en 8 Plus ook al uit tot de beste smartphonecamera’s ‘ooit’. Of beter gezegd: tot nu toe, want ook de concurrentie zit niet stil. De nadruk bij Mann lag heel anders dan die van DxO. Mann probeerde zo mooi mogelijke foto’s te maken en probeerde er niet een Consumentenbondtest van te maken.

Professionele fotograaf test iPhone 8 Plus camera

Wel liep hij tegen een aantal probleempjes aan, zoals automatisch dimmen van de schermhelderheid. Dit zorgde ervoor dat achteraf controleren van foto’s lastiger werd, vooral in helder licht. Pas later kwam hij erachter dat dit uit te schakelen is. Ook leken sommige foto’s op het scherm minder scherp, maar op de Mac bleken ze gewoon scherp te zijn. Mann is van plan om de iPhone X ook meteen aan de tand te voelen, want daarbij moeten de foto’s op het OLED-scherm beter uit de verf komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 september 2017, 11:24
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen camera, fotografie, iPhone 8 Plus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.