Bill Gates’ Donkey-game speel je nu op de Apple Watch

Donkey.app is een Apple Watch-versie van de legendarische game, die door Bill Gates is geprogrammeerd en op de eerste IBM-pc's werd meegeleverd.

Als je er vroeg bij was met computers, heb je wellicht nog games als Gorilla.bas en Donkey.bas gespeeld. Bij Gorilla.bas had je twee gorilla’s die exploderende bananen naar elkaar gooiden, terwijl je bij Donkey.bas moest rondrijden zonder daarbij ezels op de weg te raken. De game is geschreven door Microsoft-oprichter Bill Gates, samen met Neil Konzen en is nu te spelen op je Apple Watch.


Donkey-game voor Apple Watch

Donkey: computerhistorie om je pols

De racegame ontstond in 1981 als klassieke game voor DOS-computers. Het ziet er simpel uit, maar kan frustrerend zijn om te spelen, zeker op de Apple Watch. Door aan de Digital Crown te draaien stuur je het autootje over de weg, waarbij je steeds aan de kant moet gaan voor de ezels. De hedendaagse game is ontwikkeld door een bekende naam op het gebied van apps, namelijk Johnny Ixe. Die ken je waarschijnlijk beter als de ontwikkelaar van de DataMan-apps, waarmee je je mobiele dataverbruik in de gaten kunt houden.

Hoe leuk is het? Nou… vooral frustrerend. De game is ook op de iPhone te spelen en dan lukt het nog aardig om de ezels te ontwijken. Op de Apple Watch is het echt een uitdaging om een score boven de 5 te krijgen. In ieder geval draag je met Donkey.app een stuk computerhistorie om je pols. Gates was een twintiger toen hij de game maakte, samen met hacker Neil Konzen, die destijds nog tiener was en later technisch projectleider werd voor het Mac-project van Microsoft. Hij schreef onder andere MultiPlan en Word voor de Mac in 1984.

Bill Gates met Donkey.bas

‘Immens slechte game’

Apple-veteraan Andy Hertzfeld vertelt over de eerste versie van de IBM-pc die in augustus 1981 verscheen:

Het meest onhandige deel van het systeem was de software. MS-DOS leek een kloon van een eerder systeem, CP/M. Zelfs de demoprogramma’s hadden geen flair. Er stonden enkele games op, geschreven in BASIC, die vooral beschamend waren. De meest beschamende game was een racespel met lage-resolutie graphics, met de naam Donkey.

IBM PC in 1981Af en toe verscheen er een bruine vlek op het scherm, die een ezel moest voorstellen. “Als je niet op tijd op de spatiebalk drukte, reed je op de ezel in en verloor je de game.” Toen de eerste IBM-pc op de markt kwam gaf Steve Jobs het Mac-team toestemming om er eentje te kopen, om te kijken hoe het werkte. “De dag dat het beschikbaar kwam, renden we naar de winkel en kochten er eentje om mee te nemen naar het lab.” Jobs en zijn medewerkers zullen waarschijnlijk hartelijk om Donkey hebben zitten lachen: “We waren verbaasd dat zo’n immens slechte game geschreven was door Microsoft’s mede-oprichter en dat hij er ook nog credits voor wilde hebben.”

Wij slaan Donkey even over en spelen liever deze lijst met Apple Watch-games, die veel leuker zijn.

Bekijk ook

Dit zijn de leukste spelletjes voor de Apple Watch

Wist je dat je ook spelletjes kunt spelen op je Apple Watch? Er zijn voor de Apple Watch meerdere games beschikbaar die leuk zijn voor tussendoor. In deze gids bespreken we meer dan 15 aanraders.

Lukt het jou om een score van 100 te halen? Dan krijg je een leuke easter egg in de vorm van een Gorilla Boss te zien.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.