Nederlandse slaapexpert verantwoordelijk voor Night Shift vertrokken bij Apple

Roy Raymann, de Nederlandse slaapexpert die bij Apple aan de slag ging om te werken aan slaapanalyses via mobiele apparaten, is na ruim drie jaar alweer vertrokken. Wat is Apple nu van plan met slaapanalyses en het verbeteren van de nachtrust?

Woning-app video in bed.
De Nederlandse slaapexpert Roy Raymann is na drie jaar alweer bij Apple vertrokken. In 2014 sloot hij zich bij Apple aan, nog voor de aankondiging van de Apple Watch. Er werd toen gedacht dat Raymann zou werken aan slaapanalyses via de Apple Watch, maar uiteindelijk werkte Raymann aan Night Shift en de Bedtijd-functie. Raymann werkt nu bij een startup genaamd SleepScore Labs.

Roy Raymann weg bij Apple

Roy Raymann deed jarenlang allerlei slaaponderzoeken, onder andere bij Philips Research. In 2014 sloot hij zich bij Apple aan om te werken met mobiele apparaten die slaap kunnen analyseren en verbeteren. Toentertijd waren er volop geruchten over de Apple Watch, toen nog met de naam iWatch. Dit was waarschijnlijk de reden voor Raymann om zich bij Apple aan te sluiten, zodat hij zijn specialisatie kon toepassen op de techniek van Apple. Nu, ruim drie jaar later, is hij weer bij Apple vertrokken. In die drie jaar heeft Apple relatief weinig gedaan op het gebied van slaapanalyses. De Apple Watch kan uit zichzelf niet standaard je slaap analyseren of verbeteren. Hoewel er wel allerlei sensoren in zitten, zoals een hartslagmeter, heb je apps van derden nodig om je slaap bij te kunnen houden.

Roy Raymann werkt nu bij de startup SleepScore Labs, een bedrijf dat gespecialiseerd is in technologie voor het monitoren van je slaap. Tegenover CNBC zegt Raymann dat hij bij Apple vertrokken is om te werken met mede slaapprofessionals. Dit doet vermoeden dat hij bij Apple te weinig met zijn specialisatie bezig was en niet de taken kreeg waar hij van tevoren op hoopte. Bij Apple heeft hij zich wel beziggehouden met slaapfuncties, maar niet met het uitgebreid analyseren van je slaap. Zo ontwikkelde hij Night Shift, waardoor het scherm van je iPhone, iPad en sinds kort ook Mac in de avond minder blauw kleurt. Dit zou minder vermoeiend zijn voor je ogen.

Bekijk ook

Het nut van Night Shift: slaapdeskundigen aan het woord

F.lux, GoodNight en binnenkort Night Shift; het is een trend geworden om je ogen te beschermen tegen het blauwe licht van je iPhone-scherm. Hoe denken slaapdeskundigen over deze schermdimmende apps, en hoe werken ze precies?

De Bedtijd-functie in de Klok-app waar Raymann ook aan werkte, is beschikbaar sinds iOS 10. Hiermee word je op tijd gewaarschuwd om naar bed te gaan en wordt bijgehouden van wanneer tot wanneer je slaapt, op basis van het gebruik van je iPhone. De Bedtijd-functie meet dus niet je daadwerkelijke slaap of de kwaliteit van je nachtrust, maar ziet alleen of je ‘s nachts niet met je iPhone in de weer bent. De functie werkt dan ook zonder Apple Watch.

Apple en slaapanalyses

Ondanks dat Raymann bij Apple vertrokken is, lijkt Apple zich wel meer bezig te willen houden met het analyseren van je slaap. Eerder deze week bleek dat Apple het Finse bedrijf Beddit overgenomen heeft. Dit valt nagenoeg samen met het vertrek van Raymann, die tot en met april nog bij Apple werkte. Mogelijk schiet Apple met de overname van Beddit een andere richting in dan oorspronkelijk bedoeld was toen Raymann zich bij Apple aan sloot. Apple lijkt met de overname van Beddit vooral geïnteresseerd te zijn in de techniek, patenten en het team achter de slaaptracker. Voorlopig wordt de Beddit 3 dan ook gewoon nog verkocht, ook via de Apple Store. Het zou daardoor goed kunnen dat Apple opnieuw kijkt wat ze kunnen betekenen voor het analyseren van je slaap.

Bekijk ook

Apple neemt slaaptracker Beddit over

Apple heeft het Finse bedrijf Beddit overgenomen. Beddit is gespecialiseerd in het analyseren van je slaap door middel van speciale hardware en software. Wat is Apple met de overname van plan?

Op welke termijn we daar als gebruikers resultaat van zien, moet nog blijken. Apple kondigt tijdens de WWDC 2017 waarschijnlijk watchOS 4 aan. Voor het gebruik van de patenten van Beddit lijkt watchOS 4 wat te vroeg, maar het is goed mogelijk dat Apple een begin maakt met slaapanalyses via de Apple Watch. Een andere optie is dat Apple het analyseren van je slaap als belangrijke nieuwe functie voor de Apple Watch Series 3 naar voren schuift, die waarschijnlijk in september aangekondigd gaat worden. Apple lijkt in ieder geval niet op zijn lauweren te rusten als het gaat om het analyseren van je slaap.

Bekijk ook

Slaap meten met je Apple Watch: dit zijn de beste apps

Slaap meten met je Apple Watch: het kan zonder een app te downloaden, maar de apps in dit overzicht zijn veel uitgebreider. Zo krijg je inzicht in de kwaliteit van je nachtrust, waaronder hoe diep je in slaap was.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.