Apple Privacy-reclame

Apple gaat je waarschuwen als je getroffen bent door spyware

Apple gaat verdere maatregelen nemen om gebruikers te beschermen tegen spyware. Als je mogelijk slachtoffer bent geworden, gaat Apple je daarvoor waarschuwen.

Onlangs werd duidelijk dat Apple een aanklacht indient tegen de NSO Group, maker van de bekende Pegasus-spyware. Apple gaat meerdere maatregelen nemen om de verspreiding van spyware tegen te gaan en in een supportdocument legt het bedrijf uit hoe ze gebruikers hierover gaan informeren.

Apple gaat gebruikers waarschuwen voor spyware

Het gaat om zogenaamde threat notifications die verstuurd worden als er sprake is van aanvallen met spyware die door bepaalde overheden gesteund worden, waaronder dus Pegasus. Dergelijke spyware is gericht op een zeer specifieke groep gebruikers en is de afgelopen tijd misbruikt tegen journalisten en onderzoekers. Ondanks dat verreweg het grootste deel van de gebruikers nooit te maken zal krijgen met dit soort spyware-aanvallen, gaat Apple toch maatregelen nemen.

Apple heeft een systeem gebouwd die soortgelijke aanvallen detecteert. Omdat het gaat om hele ingewikkelde aanvallen, is dit systeem niet waterdicht. Er kan daardoor dus sprake zijn van vals alarm. Apple gaat je op twee manieren waarschuwen:

  • Er verschijnt een melding op de Apple ID-website, waarin staat dat je een threat notification ontvangen hebt.
  • Je ontvangt van Apple een e-mail en bericht in iMessage op het e-mailadres en telefoonnummer dat bij het Apple ID hoort.

Apple ID website met threat notification als waarschuwing voor spyware.

In de berichten geeft Apple advies wat je volgende stappen zijn. Zorg er altijd voor dat je apparaten up-to-date zijn en beveiligd zijn met een toegangscode en dat tweefactorauthenticatie voor je Apple ID ingesteld is. Ook adviseert Apple om alleen apps uit de App Store te downloaden, gebruik te maken van sterke wachtwoorden en niet op bijlages of links te klikken van onbekende afzenders.

Het is voor het eerst dat Apple zich zo openlijk uitspreekt over spyware. Hoewel je er als gewone gebruiker waarschijnlijk (en hopelijk) nooit door getroffen wordt, is het goed om te weten wat je moet doen als je toch zo’n melding krijgt. Lees ook ons artikel over het verbeteren van de beveiliging van je iPhone of iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.