iPhone in handen

Apple-voorspellingen: hoe vaak hebben de analisten het juist?

Hoe goed zijn de voorspellingen van Ming-Chi Kuo en Mark Gurman? We kijken samen met FactGurus in hoeverre deze bekende voorspellers Apple-geruchten juist hebben.

Betrouwbaarheid van analisten

Van hardware en diensten, tot de nieuwste features voor de iPhone en Apple Watch: in het voorjaar worden we overspoeld door geruchten en voorspellingen. Soms gaat het om gelekte prototypes en onderdelen, maar het zijn ook vaak aankondigingen over de dingen die nog gaan komen. Van financieel analist Ming-Chi Kuo wordt vaak gezegd dat hij het beste track record heeft. Maar is dat wel zo? Of kunnen we beter luisteren naar Mark Gurman, de journalist die eerder voor 9to5Mac werkte en nu bij Bloomberg voorspelt welke Apple-producten en -diensten we kunnen verwachten?

Het probleem is dat geruchtenlekkers vaak een wisselend track record hebben. Er wordt achteraf zelden gekeken of de vooraf verspreide geruchten wel juist waren. FactGurus, de website die voorspellingen checkt, doet dat wel. Hoe goed presteren Apple-geruchtenlekkers Ming-Chi Kuo en Mark Gurman eigenlijk?

Ming-Chi Kuo

Ming Chi KuoMing-Chi Kuo is bekend van het voorspellen van de 11-inch MacBook Air in 2008. Al zat hij er naast toen de iPad mini een jaar later uitkwam dan hij voorspelde. Ook dacht hij dat de iPhone in 2017 van gebogen glas zou worden gemaakt, wat niet zo bleek te zijn. Naast zijn Apple-analyses, waar Kuo vooral om bekend staat, voorspelde hij ook correct dat Amazon met een eigen smartphone zou komen.

Overall score Kuo
Uit 50 voorspellingen van Kuo berekende FactGurus een percentage van juiste voorspellingen rond de 62% nauwkeurig. “Het lijkt erop dat Kuo wat voorzichtiger is geworden de laatste paar jaar”, vertelt Frank Leeman van FactGurus. “Voorheen zagen we nog voorspellingen met zeer vooruitstrevende technologie, maar nu lijkt het erop dat Kuo vaker een slag om de arm houdt.”

Mark Gurman

Mark GurmanMark Gurman werd op 16-jarige leeftijd een van de meest productieve en vooraanstaande Apple-geruchtenlekkers op het internet. Eerst werkte hij voor 9to5Mac, daarna voor Bloomberg. Gurman’s eerste scoop was de ontdekking van de website iSlate.com in 2009, waarmee de geruchten dat Apple met een tablet bezig was, bevestigd werden. Ook verklapte hij het bestaan van Siri, weken voordat Apple het officieel in 2011 introduceerde met de onthulling van de iPhone 4s. Hij was de eerste die de 12-inch MacBook voorspelde.

Bloomberg, oftewel Mark Gurman, voorspelde onlangs dat Apple het werk aan een AR/VR-bril wat heeft opgeschroefd, en dat we in 2020 de headset kunnen verwachten. Op FactGurus kun je deze voorspelling volgen.

Overall score Gurman
Gurman heeft op het web een hoge score voor zijn precisie. Toch scoorde hij verrassend genoeg in de FactGurus-database lager dan verwacht, met een track record van 59%. Zijn grootste misser op dit moment is zijn voorspelling over de AirPower. De productie van deze oplaadmat is door Apple namelijk officieel stopgezet en verschijnt niet meer in de winkels.

Het verschil tussen de track records van Kuo en Gurman lijkt dus niet zo heel groot te zijn, als we op de database van FactGurus af gaan. Een gegeven is dat Kuo zijn informatie voornamelijk via productiebronnen uit Azië haalt, in tegenstelling tot Gurman die zich voornamelijk baseert op bronnen uit de VS, die veel later in de keten zitten. Naast Kuo en Gurman zijn er veel andere bekende geruchtenlekkers, geruchtensites en voorspellers, zoals bijvoorbeeld DigiTimes, Macotakara, Onleaks en The Wall Street Journal.

Daarbij staat DigiTimes bekend als een partij die er wat vaker naast zit. Waarschijnlijk heeft dat ermee te maken dat DigiTimes voorspellingen baseert op vroege prototype- en toeleveringsinfo uit de productieketen, terwijl Apple’s plannen nog weleens kunnen wijzigen.

Populaire & merkwaardige Apple-voorspellingen
Welke Apple-voorspellingen zijn populair en merkwaardig bij factchecker FactGurus?

  • Het populairst zijn iPhone-voorspellingen: 26 van de 80 voorspellingen op FactGurus gaan over aanstaande iPhones.
  • Het meest hardnekkige gerucht, dat nog steeds niet is uitgekomen, is dat Apple een eigen tv-toestel zou willen uitbrengen. Wel heeft Apple inmiddels andersoortige tv-plannen onthuld: de streamingdienst Apple TV+.
  • Voorspellingen over Apple’s ondergang. Over hoe het gesloten ecosysteem van Apple gedoemd is te falen. En over de te hoge, dan wel te lage marges. Opmerkelijk is dat van de 34 ‘Apple-doet-het-helemaal-verkeerd’-voorspellingen in de FactGurus-database, er tot nu toe nog niet één is uitgekomen.

What’s next?
Genoeg achteruit gekeken, voorwaarts! Want volgens voorspellers komt er dit jaar toch nog een nieuwe iPod touch aan (voorspelling), een iPhone met drie camera’s (voorspelling) en volgend jaar een AR-headset. Benieuwd of deze, en andere voorspellingen uitkomen? FactGurus houdt het bij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.