iPhone in Azie

Kuo: ‘iPhone-verkoop trekt in tweede helft 2019 aan’

Als aanstaande dinsdag de nieuwe kwartaalcijfers van Apple bekend worden gemaakt, zal het even slikken zijn voor Apple en investeerders. Maar volgens de bekende analist Ming-Chi Kuo komt het goed in de tweede helft van 2019.

Kuo: Nog twee moeilijke kwartalen op komst

Volgens Kuo staan Apple nog wat moeilijke maanden te wachten, maar in de tweede helft van 2019 moet het weer goed komen. Dat zegt analist Ming-Chi Kuo, die tegenwoordig voor TF Industries werkt. In het maart-kwartaal zal de iPhone-verkoop waarschijnlijk 29 procent dalen ten opzichte van vorig jaar. Kuo schrijft in zijn memo dat hij 36 tot 38 miljoen stuks verwacht. Dit komt omdat de vraag naar nieuwe iPhone-modellen in China en andere groeimarkten lager dan verwacht is. Wel heeft Apple met inruilprogramma’s geprobeerd om dat enigszins te compenseren in andere landen. Zo is in de VS net een nieuwe promotie gestart: als je je oude toestel inlevert kun je met korting een iPhone XR kopen en die in 24 maandelijkse betalingen van $18,99 terugbetalen. Bij een iPhone XS ligt de prijs op $29,99 per maand. Je moet dan wel een iPhone 7 Plus of iPhone 8 in topconditie inleveren. Bij oudere toestellen en bij schade betaal je meer.

188 tot 192 miljoen toestellen

Kuo verwacht dat in het juni-kwartaal een 15 procent afname te zien is ten opzichte van het voorgaande jaar. Hij denkt dat Apple 34 tot 37 miljoen stuks gaat verkopen in dit kwartaal. Het zal lastig zijn om dit te controleren, omdat Apple vanaf nu geen aantallen meer rapporteert.

Voor het hele jaar rekent Kuo op een schatting van 188 tot 192 miljoen toestellen en daarmee is hij optimistischer dan de meeste andere analisten die gemiddeld op 180 miljoen stuks uitkomen. In het najaar van 2019 is er dan weer sprake van vlakke groeicijfers, dankzij het inruilprogramma, gebruikelijke vervanging en een groeiend marktaandeel in Europa.

iPhone in Azie

Kwartaalcijfers op 29 januari
Aanstaande dinsdagavond presenteert Apple de nieuwe kwartaalcijfers en dat zal deze keer een gedenkwaardig moment worden. Apple moest namelijk voor het eerst sinds 2002 de verwachtingen bijstellen. Tim Cook gaf daarbij vooral de iPhone de schuld, met name de Chinese markt, tegenvallers in valutakoersen en de onverwacht grote poulariteit van het batterijvervangingsprogramma. Er werden in 2018 maar liefst 11 miljoen batterijen in iPhones vervangen. Dat was meer dan Apple verwacht had, maar op het totaal van zo’n 180 miljoen verkochte stuks valt het nog wel mee.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.