Apple Store: medewerker en klant met iPhone

Apple grijpt in bij apps die je locatiegegevens ongevraagd doorsturen naar bedrijven

Apple heeft zijn zinnen gezet op apps die de locatiegegevens doorsturen naar externe bedrijven. Apps die dit ongevraagd doen, worden uit de App Store verwijderd. De apps moeten de gebruikers meer informeren wat ze met hun gegevens doen.

Apps verwijderd die locatiegegevens doorsturen

Voordat je een app in de App Store mag plaatsen, moet deze aan een aantal richtlijnen van Apple voldoen. Eén van de richtlijnen is dat een app geen locatiegegevens van gebruikers naar derden mag verzenden, zonder dat hier nadrukkelijk toestemming voor gegeven is. In een e-mail aan de getroffen ontwikkelaars laat Apple weten dat hun apps na het opnieuw beoordelen niet aan deze regels voldoen.


Een groeiend aantal ontwikkelaars heeft de afgelopen tijd een mail van Apple ontvangen met betrekking tot deze richtlijnen, zo ontdekte 9to5Mac. Het is onduidelijk om hoeveel en om welke apps het precies gaat, maar het laat wel duidelijk zien dat Apple strenger toeziet op deze regels. Het gaat specifiek om kopje 5.1.1 en 5.1.2 in de richtlijnen van de App Store. Ontwikkelaars moeten de code van de app aanpassen die betrekking heeft tot deze regels, voordat deze opnieuw ingediend mag worden.

Het lijkt er vooral om te gaan dat ontwikkelaars de gebruikers niet genoeg op de hoogte brengen van wat er met hun gegevens gebeurd. Ze vragen wel toestemming tot je locatie via de standaard iOS-melding, maar verdere info krijg je als gebruiker niet. De strengere maatregelen van Apple hebben vermoedelijk te maken met de General Data Protection Regulation (GDPR), de nieuwe Europese privacywetgeving die later deze maand in gaat.

Apple zal voor deze wet zelf ook maatregelen moeten nemen. Binnenkort laat Apple gebruikers hun data downloaden, zodat je in één klik kan zien welke gegevens Apple over jou verzameld heeft. Momenteel kan dat ook al, maar hiervoor is nog wel een verzoek bij Apple Support nodig. Later deze maand kan dat dus veel makkelijker. In eerste instantie kan dit alleen nog door Europeanen aangevraagd worden, maar later geldt dit ook voor andere Apple-gebruikers wereldwijd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.