Daisy robot laadt iPhones

iCulture onderzoekt: Apple geeft opvallend weinig voor je gebruikte iPhone

Dit levert een iPhone X op bij recycling
Gebruikte elektronische apparaten recyclen kan soms geld opleveren. Wel is het zo dat je per bedrijf vaak een ander bedrag terugkrijgt voor bijvoorbeeld je oude iPhone. Wij hebben gekeken wat een gebruikte iPhone X oplevert bij Nederlandse providers, winkels, recyclingbedrijven en bij Apple zelf.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Recycling van je toestel via Apple en andere aanbieders

Apple probeert het inleveren van je gebruikte iPhone te stimuleren en vraagt bij het bestellen van een nieuw toestel tegenwoordig standaard of je nog iets in te ruilen hebt. Dat doen ze uiteraard om een wat lagere prijs op de website te kunnen tonen (“iPhone 11 Pro nu vanaf €859!”) maar ook om hun milieubewuste gezicht te laten zien.

Stimuleert Apple het recyclen van producten echt zo goed als ze zelf beweren? Apple pronkt graag tijdens keynotes met het milieubewuste aspect van hun diensten en producten. Zo draaien alle gebouwen van het bedrijf op 100% hernieuwbare energie en worden sommige producten gemaakt van gerecycled aluminium. Ook biedt Apple een eigen recyclingprogramma. Oude producten innemen en een nieuw leven geven is een tweede natuur bij Apple. Als ze hier zoveel om geven, dan zou je verwachten dat ze ook een degelijk inruilbedrag bieden om recycling te stimuleren onder klanten. Maar is dat wel zo?

Om de proef op de som te nemen boden we een gebruikte iPhone X bij verschillende partijen aan.

Wat levert het recyclen van een iPhone op?

Wij hebben bij verschillende winkels, providers en recyclingbedrijven gekeken wat ze bieden voor een iPhone X met 64GB opslagruimte in spacegrijs. Het toestel is zo’n twee jaar oud en is nog in zeer goede staat. Daarbij hebben we natuurlijk vooral gekeken naar de vergoeding van Apple, want we verwachten wel dat het bedrijf je als trouwe klant een goede prijs biedt om recycling te stimuleren. Bovendien weet Apple als geen ander hoe waardevast de toestellen zijn en dat je er bij verkoop weer een goede prijs voor kunt krijgen.

Wat de verschillende bedrijven ervoor bieden varieert meer dan we hadden verwacht.

Dit zijn onze resultaten:

Zoals je ziet eindigt Apple vrijwel onderaan de lijst en kun je beter terecht bij andere aanbieders.

We hebben ook gecheckt bij de aanbieders van refurbished iPhones en de deelnemers aan het Refurbished Keurmerk, maar de meeste daarvan doen geen inkoop. Partly is de enige uitzondering en betaalt ook meteen het meeste.

Toch kan het soms verleidelijker zijn om je toestel voor een lager bedrag van de hand te doen. De overweging die daarbij meespeelt is vooral gemak. Als je bij jouw provider of vertrouwde winkel een nieuw toestel koopt is het een kleine moeite om meteen je oude toestel in te leveren. Zo hoef je niet zelf nog op zoek naar een geschikt bedrijf.

Een andere optie is om tweedehands te verkopen op Marktplaats. Dat levert het meeste op, maar biedt uiteraard minder gemak omdat je alles zelf moet regelen.

Offertebedrag is geen definitieve inruilprijs

Alle websites die we geraadpleegd hebben waarschuwen dat het offertebedrag aangepast kan worden na inspectie van de iPhone. Dat is om te voorkomen dat mensen liegen over de conditie van het toestel om er meer geld voor te krijgen. In de winkel kun je geluk hebben en een iets hogere prijs krijgen, als een medewerker je gunstig gezind is.

Liam recycling

Afgelopen september hebben wij in de Verenigde Staten bij aankoop van een nieuwe MacBook Pro een ouder model ingeruild bij Apple. Na het eerlijk invullen van een korte vragenlijst over de (goede) conditie van het apparaat bleek Apple er $430 voor te willen geven. Eenmaal opgestuurd en gecontroleerd door medewerkers kregen wij een aangepaste offerte terug: $150. En dat terwijl alle vragen eerlijk waren beantwoord. Dit bewijst dus dat je niet altijd het bedrag zult krijgen waarop je hoopt.

Gelukkig kun je bij Apple de nieuwe offerte weigeren, waarna je toestel gratis wordt teruggestuurd. Ben je van plan te recyclen bij een ander bedrijf, let dan goed op de kleine lettertjes om te voorkomen dat je van een koude kermis thuiskomt.

Dit zijn je opties voor recycling

Ben je toe aan een nieuwe iPhone, maar vind je het zonde om je huidige toestel stof te laten vangen? Dan kun je hem doorverkopen, maar je kunt de telefoon ook laten recyclen. Apple biedt deze dienst aan, maar er zijn meer bedrijven die jou graag wat geld bieden voor een iPhone. Meestal komen deze toestellen als refurbished iPhones weer terug op de markt.

Bekijk ook

iPhone verkopen of inruilen: krijg de beste prijs voor je oude toestel

Wil jij je oude iPhone verkopen? In dit artikel lees je tips waar je terechtkunt voor een iPhone inruilen of verkopen, zodat je het maximale voor je toestel krijgt.

Een andere methode die door Apple wordt gehanteerd is remanufacturing. Daarbij wordt een toestel opnieuw gefabriceerd op basis van herbruikbare onderdelen. Niet alle Apple-hardware is geschikt voor recycling. Je kunt bijvoorbeeld je AirPods niet laten recyclen. Het ontwerp van de oortjes maakt dit onhaalbaar.

Als je een nieuw Apple-toestel koopt krijg je de keuze of je een oud apparaat wil inruilen via het Trade In-programma. Dat mag ook een Windows-pc of Android-telefoon zijn. Apple neemt smartphones en tablets graag in via de winkels, maar computers en laptops kun je alleen inruilen door ze op te sturen. De reden hiervan is niet officieel bekend, maar wij vermoeden dat het berekenen van de waarde bij een computer te veel tijd in beslag neemt om het even snel in de Apple Store te doen.

Bekijk ook

AirPods als wegwerpartikel? Apple reageert op recycling-klachten

Zijn AirPods wel zo milieuvriendelijk? Dat is een vraag die de lezers van iCulture regelmatig bezighoudt. Ze zijn immers niet te repareren en als ze kapot gaan, worden ze weggegooid. Of toch niet? Apple heeft nu gereageerd op de klachten.

Wat al helemaal goed is voor het milieu, is natuurlijk om zo lang mogelijk te doen met je toestellen. De levensduur van een iPhone kan behoorlijk lang zijn zolang je er verantwoord mee omgaat. Een veelvoorkomende reden dat mensen nieuwe telefoons kopen is omdat de batterij aan vervanging toe is. Je kunt deze ook laten vervangen. Meer weten over Apple’s batterijen, hoe ermee om te gaan en hoe je hem laat vervangen? Check dan onze batterij-uitleg!

Bekijk ook

Apple batterijen: alles wat je moet weten over de accu's in je Apple-producten

Apple gebruikt batterijen in heel veel producten: in elke iPhone, iPad, Apple Watch en MacBook vind je een lithium-ionbatterij. Ook in accessoires zoals de AirPods en Apple Pencil zit een oplaadbare batterij. Waarom lithium-ion? Hoe haal je het maximale uit je batterij, hoe zit het met recycling en wat moet je doen als je je iPhone-batterij wil vervangen? Je leest het allemaal in deze uitleg.

Wil je meer weten over refurbished iPhones, check dan ons artikel! Of kijk hoe je het beste je iPhone verkopen kunt om er de best mogelijke prijs voor te krijgen.

Bekijk ook

Refurbished iPhones: alles wat je moet weten over refurbished toestellen

Zoek je een refurbished iPhone? Er zijn veel aanbieders en grote kwaliteitsverschillen. Lees in onze refurbished koopgids waar je op moet letten bij een opgeknapte of remanufactured iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.