Photoshop komt nog steeds dit jaar naar de iPad, maar mist nog functies

Adobe is nog steeds druk bezig met het ontwikkelen van de iPad-versie van Photoshop. De app werd nog voor dit jaar beloofd, maar inmiddels naderen we al het einde van het jaar. Er is zowel goed als minder goed nieuws.

Tijdens Adobe MAX vorig jaar kondigde het bedrijf Photoshop CC voor de iPad aan. Het zou de eerste echte versie van Photoshop voor Apple’s tablet worden. Sinds mei is er een beta van Photoshop beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers. De betatesters zijn volgens bronnen teleurgesteld in de huidige mogelijkheden van de app.

‘Photoshop verschijnt in najaar 2019, maar mist enkele functies’

Het goede nieuws is dat de Photoshop nog niet is uitgesteld en dat de app nog steeds op de planning staat voor dit jaar. Het slechte nieuws is dat er wel een aantal functies ontbreken die in principe verwacht werden voor de eerste release. Testers klagen over minder geavanceerde of ontbrekende functies rondom filters, de pen tool, kwasten, vector tekeningen, RAW-bewerking en het gebruik van meerdere lagen. Een tester noemt het een “opgewaardeerde cloudgebaseerde versie van de bestaande iPad-apps”, in plaats van een echte Photoshop-ervaring zoals Adobe beloofde.

Bekijk ook

Adobe start met beta voor Photoshop CC op iPad

Een 'echte' versie van Photoshop op de iPad komt eraan! Adobe gaf vorig jaar al een voorproefje op de app en nodigt gebruikers nu uit om mee te doen aan de beta van Photoshop CC voor iPad. Daarin zitten meer functies dan voorheen.

Andere testers noemen de app inferieur ten opzichte van andere fotobewerkingsapps op de iPad, zoals Procreate en Affinity. In een reactie laat Scott Belsky weten dat de beta niet gelijk staat aan de uiteindelijke versie die later dit jaar verschijnt, maar geeft toe dat er wel functies uitgesteld zijn en pas na de eerste versie komen. Het is volgens hem geen goede keuze om direct alle Photoshop-functies van de afgelopen 25 jaar over te zetten naar de iPad. Belsky belooft dat de app in de komende tijd nog verder uitgebreid wordt.

De mobiele iPad-versie moet het wel zonder een aantal functies doen, zoals driedimensionale projecten. Toch belooft Adobe dat het een “echte Photoshop-ervaring biedt”. Hij benadrukt daarbij dat het dus niet om de volledige Photoshop-ervaring zoals op de desktop gaat. Wel krijgt de iPad-versie en aantal nieuwe tools die gebruikmaken van de Apple Pencil en het touchscreen.

Bekijk ook

Photoshop op de iPad: dit zijn je opties voor fotobewerking van Adobe

Photoshoppen op de iPad kan met heel veel apps. Adobe heeft zelf maar liefst zes (!) apps voor fotobewerking, waaronder Photoshop, Express, Fix en Mix. Zoek je gratis Photoshop voor je iPad, dan is er genoeg keuze en wil je wat meer geavanceerde functies, dan kan dat ook. In deze gids zetten we ze op een rijtje.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.