TrueDepth iPhone X

Apple heeft twee jaar voorsprong: eerste Android-toestellen met 3D-camera pas in 2019

Het duurt nog wel even voordat concurrerende toestellen een 3D-camera voor betrouwbare gezichtsherkenning krijgen, mede door het tekort aan belangrijke onderdelen. Apple loopt mede daardoor met Face ID twee jaar voor op de concurrentie.

Face ID op de iPhone X is een van de meest vernieuwende functies van het toestel. De iPhone X is de eerste smartphone waarbij voor gezichtsherkenning gebruikgemaakt wordt van 3D-sensoren genaamd TrueDepth, waardoor de identificatie niet gefopt kan worden met een platte foto. Andere partijen gebruiken momenteel nog een standaard camera voor gezichtsherkenning en het gaat ook nog wel even duren voordat daar verandering in komt.

Twee jaar voorsprong met Face ID

Volgens bronnen bij Reuters duurt het zeker nog tot 2019 voordat Android-toestellen een vergelijkbare gezichtsherkenning krijgen zoals de iPhone X. De vertraging bij concurrerende partijen heeft vooral te maken met tekorten van belangrijke onderdelen voor de 3D-sensoren. Volgens de belangrijkste fabrikanten Viavi Solutions, Finisar Corp en AMS AG, duurt het nog op zijn minst tot volgend jaar voordat de 3D-sensoren mainstream worden.

Als het een beetje mee zit, komt een tweede smartphonemaker eind dit jaar met 3D-sensoren, maar de aantallen blijven dan nog wel erg laag. In 2019 doen er minstens twee partijen mee in de race om de beste 3D-camera’s. Vooral partijen als Huawei en Xiaomi lopen daarmee behoorlijk achter de feiten aan en zijn daarmee twee jaar later dan Apple met deze techniek.

Face ID gezichtsscan

Apple zit niet stil
Terwijl Android-makers nog hun best doen om deze 3D-sensoren in hun telefoons te krijgen, zit Apple ook niet stil. Volgens geruchten krijgt de iPad Pro dit jaar ook een Face ID-sensor, zodat de thuisknop met Touch ID vervangen kan worden door de gezichtsherkenning. Bovendien zijn er ook al geruchten dat de notch waar nu nog de sensoren in verwerkt zijn, in 2019 gaat verdwijnen. Apple blijft voorlopig dus nog wel even een voorsprong houden. Eerder was het al Ming-Chi Kuo die voorspelde dat Apple zo’n 2,5 jaar voorsprong heeft op de concurrentie.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van onderdelen duurt het daarom veel langer om de geavanceerde vorm van gezichtsherkenning over te nemen dan destijds het geval was met de vingerafdrukscanner. Apple introduceerde Touch ID in 2013 met de iPhone 5s, maar al een half jaar later kwam Samsung met zijn eigen variant in de Samsung Galaxy S5, waarna ook vele andere merken volgden. Bovendien zijn de 3D-sensoren ook belangrijk voor augmented reality, waardoor je er als smartphonemaker meer baat bij hebt. Naar verwachting heeft 40% van alle toestellen in 2021 de nodige 3D-camera’s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 maart 2018, 8:55
Bron Bron Reuters
Categorie Apple
Onderwerpen face id, truedepth
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.