‘Apple wil 100% gerecyclede materialen, maar de praktijk is anders’

Apple wil nieuwe producten volledig van gerecyclede materialen maken. In de praktijk gaat het tot nu toe heel anders en mogen recyclebedrijven vrijwel niets hergebruiken. iPhones en MacBooks worden bijna volledig vernietigd.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Apple ziet zich graag als voorvechter van duurzaamheid. Onder meer door recyclebare materialen, duurzame productie en gebruik van hernieuwbare energie. Het bedrijf schermt dan ook graag met alle successen die het op dit gebied behaalt. Deze week beloofde Apple zelfs om over te stappen op 100 procent gerecyclede materialen, een ambitieuze doelstelling. Maar dit lijkt toch vooral voor de bühne. Achter de schermen gaat het er anders aan toe, ontdekte Motherboard.


Recycling

Gedwongen om iPhones en MacBooks te vernietigen

Journalist Jason Koebler deed namens de site een beroep op het Amerikaanse equivalent van de Wet op Openbaarheid van Bestuur (WOB) en vroeg informatie op bij verschillende Amerikaanse staten. Uit de documenten die de website in handen kreeg blijkt dan ook het tegenovergestelde van wat Apple voor de schermen pretendeert. Apple zou zijn recyclingpartners juist verbieden om ‘echt milieuvriendelijk’ te zijn. Zij worden door Apple gedwongen om nog goed bruikbare iPhones en MacBooks te vernietigen, zodat er geen bruikbare onderdelen overblijven. Hierdoor is reparatie of hergebruik niet meer mogelijk.

Verplicht recyclen
Verschillende Amerikaanse staten hebben wetten die bepalen dat elektronicafabrikanten elk jaar een bepaalde hoeveelheid elektronisch afval moeten recyclen. Dit wordt vastgesteld op basis van de totale verkopen in een staat. Op jaarbasis gaat om duizenden tonnen elektronisch afval. Fabrikanten moeten vervolgens terugkoppelen aan de verantwoordelijke instanties hoeveel ze gerecycled hebben. Dit is de reden dat Motherboard deze informatie via verschillende informatieverzoeken in handen wist te krijgen.

Alle onderdelen worden vernietigd
Uit de documenten blijkt verder dat Apple vrijwel alle recyclingactiviteiten, in de VS althans, uitbesteedt aan andere partijen. Dit is op zich logisch omdat Apple zelf geen recyclingbedrijf is, maar een fabrikant van iPhones, iPads, Macs en andere accessoires. Ook bedragen Apple-producten slechts een fractie van de totale recyclingactiviteiten van het bedrijf. Opvallend is wel dat Apple afspraken met recyclingbedrijven heeft gemaakt waarin is vastgelegd dat alle onderdelen vernietigd moeten worden. Het is dus niet toegestaan om bruikbare onderdelen uit het proces te vissen en bijvoorbeeld voor reparaties te gebruiken.

John Yeider, verantwoordelijk voor Apple’s recyclingprogramma, schrijft in een rapport aan de staat Michigan uit 2013 het volgende:

“Materiaal wordt handmatig en mechanisch uit elkaar gehaald en vermalen tot kleine pakketten metaal, plastic en glas. Alle harde schijven worden vermalen tot onderdelen ter grootte van confetti. De onderdelen worden vervolgens gesorteerd per grondstof, verkocht en gebruikt als voorraad voor nieuwe producten. Geen hergebruik. Geen onderdelen verzamelen. Niet opnieuw verkopen.”

Wel recycling, maar niet de meest milieuvriendelijke manier

Hoewel Apple’s werkwijze strikt genomen als recycling kan worden gezien (na het vermalen kunnen de pakketten metaal, plastic en glas weer opnieuw worden gebruikt) is het niet de meest milieuvriendelijke manier. Apple had energie en materiaal kunnen besparen door onderdelen die nog goed zijn opnieuw te gebruiken. Het vermalen en omsmelten kost energie, terwijl dat niet nodig was.

Uit recentere documenten blijkt dat de werkwijze in de tussentijd niet is veranderd, ondanks dat Apple zich graag positioneert als groen bedrijf. In een document uit september 2016, bestemd voor de intanties in North Carolina, schrijft Apple het volgende: “Alle apparatuur verzameld voor recycling wordt handmatig en mechanisch uit elkaar gehaald en versnipperd. De restanten worden gesorteerd tot plastic, metalen en glas, en verkocht als voorraad voor het productieproces.”

Privacy van gebruikers
In de praktijk blijkt volgens Koebler dat bijvoorbeeld harde schijven van MacBooks niet gerecycled worden uit angst dat de privacy van voormalig gebruikers in het geding komt. Dit terwijl de recyclingbedrijven adverteren met tools die de harde schijven wissen om gegevens van consumenten veilig te stellen. Koebler sprak met de CEO van ECS Refining, een van de bedrijven waarmee Apple samenwerkt. Hij zegt er het volgende over:

Alle fabrikanten hebben het over duurzaamheid, maar als puntje bij paaltje komt is hun beveiliging en merk vele malen belangrijker dan de manier waarop gerecycled wordt of wat precies gerecycled wordt. We proberen hen aan te moedigen ons te laten bewaren wat de moeite waard is. Als we ze niet hoeven te vernietigen, wissen we altijd de harde schijven voordat we ze opnieuw verkopen.

Doorverkopen of weggeven
Van de producten die Apple verkoopt wordt maar een minimaal deel teruggebracht voor recycling. Kritiek hierop is dat veel mensen niet van het bestaan van dit programma weten. Daarnaast krijgen consumenten maar een fractie van de waarde als ze een apparaat bij Apple inleveren vergeleken met de prijs op de tweehandsmarkt. Volgens critici kun je dan ook beter je iDevice of Mac doorverkopen of er een familielid blij mee maken.

Bekijk ook

'Geef je oude iPhone niet aan Liam, maar verkoop 'm aan een ander'

Apple's recyclerobot kan in 11 seconden een iPhone helemaal uit elkaar halen. Maar voor het milieu zou het beter zijn om je iPhone ver van Liam te houden en bijvoorbeeld te verkopen, zo stellen experts.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.