Liam, robot voor recycling van iPhones

Apple belooft over te stappen op 100% gerecyclede materialen

Apple belooft om voortaan 100% gerecyclede materialen, door onderdelen uit oude producten te hergebruiken. Hoe ze dat gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk.

Liam, robot voor recycling van iPhones

Apple is van plan om niet langer zeldzame mineralen en metalen uit Afrika te halen. Dat is te lezen in het vandaag verschenen milieurapport 2017 van Apple, dat in PDF-vorm te downloaden is. Het plan is om van de toeleveringsketen een gesloten circuit te maken, waarbij nieuwe producten volledig worden gemaakt van gerecyclede materialen.

Apple toeleveringsketen met closed loop

Geen gevaarlijke mijnbouw meer

In het 2017 Environmental Responsibility Report is te lezen dat Apple een einde wil maken aan de gevaarlijke mijnbouw voor zeldzame mineralen en metalen. “Dit is de richting die technologie op moet”, aldus Apple’s milieu-topvrouw Lisa Jackson. “We gaan iets doen wat we zelden doen”, vertelde Jackson. “We kondigen een doel aan, voordat we compleet hebben uitgedokterd hoe we het gaan doen.”

De meeste onderdelen van een iPhone zijn niet recycled, maar Apple wil daar iets aan doen. Het plan is om componenten van oude iPhones te gebruiken en die te combineren met recyclebare materialen van hoge kwaliteit. Dat materiaal kopen ze in. Bovendien is Apple van plan om meer te investeren in Liam, de robot die iPhones in componenten opsplitst.

Een derde maatregel is om gebruikers aan te sporen om hun oude Apple-producten terug te brengen naar de winkel zodat ze hergebruikt kunnen worden. Toch is het maar de vraag in hoeverre dat helpt, want vorig jaar bleek dat Apple maar een bizar klein percentage van de teruggebrachte producten gebruikt voor recycling. Het is dan ook veel milieuvriendelijker om je toestel tweedehands te verkopen of weg te geven aan een familielid.

Geen plannen voor makkelijke reparaties

Apple richt zich vooral op het gebruik van gerecyclede producten, maar ze zouden nog iets kunnen doen: zorgen dat producten makkelijker gerepareerd kunnen worden. Op dat punt heeft Jackson dan ook geen plannen: “Klanten zelf laten repareren klinkt makkelijk, maar technologie is erg complex.” Omdat het om geavanceerde technologie gaat, moeten beveiliging en privacy goed geregeld zijn. En volgens Jackson moet je dan wel zeker weten dat iemand je geen slechte onderdelen aansmeert.

Apple schone energie

Daarom ziet Apple het ‘recht om te repareren’ niet zitten en is het ook niet terug te vinden in het milieurapport. “Al die dingen zorgen dat je gecertificeerde reparaties wilt”, aldus Jackson. In het rapport zijn nog meer doelen en mijlpalen te vinden. Zo komt 96 procent van de gebruikte energie uit schone bronnen en werkt 100 procent van de datacenters op energie afkomstig uit zon, wind of water. Apple gaat zeven toeleveranciers ook helpen om schoner te werken.

Apple carbon footprint 2016

99% van verpakkingen uit schone bronnen

Wat de verpakkingen betreft wordt meer dan 99 procent van de huidige verpakkingen al uit verantwoorde bronnen gehaald. Nieuw papier komt uit goed beheerde bossen en Apple heeft zelfs bosgebieden opgekocht om daarvoor te kunnen zorgen. Toch wordt er voor verpakkingen relatief weinig gebruik gemaakt van gerecycled materiaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 april 2017, 10:01
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen energie, milieu, recycling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.