Castro in CarPlay.

Podcast-app Castro maakt doorstart met nieuwe eigenaar

De podcast-app Castro heeft last van storingen en uitval. Het roept vragen op over de toekomst van de app. De ontwikkelaars zijn nu actief op zoek naar een nieuwe investeerder, omdat de huidige eigenaar alleen maar abonnementsgeld wilde innen.

Update 1 februari 2024: Castro heeft een nieuwe eigenaar, genaamd Bluck Apps. Dit is een kleine Amerikaanse softwarestudio die al de podcastapp Aurelian voor Android maakte. En het ziet er zonnig uit: de nieuwe eigenaar wil de app goed gaan onderhouden en belooft actieve communicatie. De vorige eigenaar Tiny deed dat niet: zij namen de app over van de oorspronkelijke ontwikkelaars, maar hebben een zo’n breed portfolio aan apps dat Castro nauwelijks aandacht kreeg.

Bluck Apps zegt dat ze eerst aan de slag gaan met kleine functionele verbeteringen in plaats van een groot redesign. Ook beloven ze dat ze de app niet hebben overgenomen om de klanten tot de laatste druppel uit te melken. De prijzen voor het jaarabonnement gaan dan ook niet omhoog.

Update 5 december 2023: De ontwikkelaars van Castro proberen het vertrouwen van de gebruikers terug te brengen met een blogposting. Daarin spreken ze tegen dat de app binnenkort stopt. In plaats daarvan willen ze Castro gewoon in de lucht houden en meer functies toevoegen. Ze beloven dat ze de appgebruikers voortaan beter op de hoogte zullen houden, nadat er de afgelopen dagen wel wat schortte aan de communicatie.

Castro is bovendien actief op zoek naar nieuwe investeerders. De huidige eigenaar Tiny zou er vanaf willen en lijkt de app eerder alleen te hebben overgenomen om klanten uit te melken en abonnementsgelden te kunnen innen, zonder te investeren in nieuwe functies. Die abonnementsprijs ging de afgelopen tijd fors omhoog.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 28 november 2023.

Toekomst Castro-app in gevaar

Het leek dé oplossing voor appontwikkelaars die moeite hadden om hun huur te betalen: voer in-app abonnementen in en je bent verzekerd van een constante stroom aan inkomsten. Dit zou ervoor zorgen dat apps voor langere tijd goed worden onderhouden. Dat dit niet altijd het geval is, blijkt bij de podcast-app Castro. De servers zijn al meer dan vier dagen uitgevallen, waardoor de meeste functies niet meer werken. Het is onmogelijk om de podcasts te doorzoeken, de app bij te werken en nieuw verschenen afleveringen te downloaden. Castro leidt alle verzoeken, updates en abonnementen om via de eigen servers en regelt op die manier allerlei extra functies voor de gebruikers. Nadeel is echter dat je sterk afhankelijk bent van deze ene app. Zonder de centrale servers van Castro werkt bijna niets meer.

Alleen bugfixes

De langdurige downtime van Castro heeft vragen opgeroepen over de toekomst van de app, die ooit toonaangevend was. Een in 2020 beloofde iPad-versie is er nog steeds niet en de iPhone-versie kampt met allerlei bugs, die maar niet worden opgelost. In 2022 kwam er maar één app-update met nieuwe functies uit en in 2023 zijn voornamelijk bugs opgelost. De app is nog niet helemaal in de steek gelaten, maar gebruikers vrezen dat de makers hun interesse hebben verloren. En dat voor een app waar je €34,99 per jaar voor betaalt. Castro was voorheen een app met eenmalige betaling en stapte in 2018 over op een abonnementenmodel, daartoe aangemoedigd door Apple. De jaarprijs was aanvankelijk nog €5,- per jaar maar dat bedrag is sindsdien sterk gestegen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Die hogere abonnementsprijs heeft geen betere app opgeleverd. Integendeel, gebruikers vragen zich af hoeveel medewerkers er tegenwoordig nog met onderhoud van de app bezig zijn. Het lijkt erop dat Castro het minimale doet om de app nog in de lucht te houden, maar meer ook niet. Er zijn geruchten dat Castro de komende twee maanden wordt opgedoekt, maar daar wil het huidige team niets over zeggen. Sterker nog, gebruikers zijn blij dat Castro überhaupt communiceert dat ze op de hoogte zijn van de storingen. De app had voorheen veel fans die het ‘Castro-evangelie’ uitdroegen.

Alternatieven voor andere podcast-apps

Gelukkig zijn er nog veel goede podcast-apps om uit te kiezen. Zodra je abonnement van Castro afloopt is het misschien eens tijd om naar een andere aanbieder uit te kijken. Wij hebben goede ervaringen met Overcast, maar Apple’s eigen Podcasts-app is ook een optie. Verder zou je kunnen kiezen voor een aanbieder met exclusieve content zoals Podimo, als je vooral Nederlandse podcasts wilt luisteren.

Bekijk ook

Dit zijn de beste podcast-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste apps om op je iPhone en iPad podcasts mee te kunnen beluisteren? Overcast, Castro, Podimo of misschien Apple's eigen app? Dat lees je hier in dit overzicht van de beste podcast-apps voor iPhone en iPad.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 01 februari: Castro heeft een nieuwe eigenaar. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2023 - 05 december: Castro gaat in de verkoop en hoopt op een nieuwe eigenaar. We hebben het artikel daarom aangevuld.

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.