Apple Pencil binnenkant

Apple Pencil op de iPhone: drie voor- en nadelen

De geruchten dat de iPhone ondersteuning krijgt voor een Apple Pencil, komen ieder jaar weer terug. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen als Apple inderdaad de Apple Pencil laat werken met de iPhone? We zetten ze op een rij.

De Apple Pencil maakt al jarenlang onderdeel uit van het rijtje Apple-accessoires. De schrijf- en tekenpen werd in 2015 geïntroduceerd voor de iPad Pro en heeft sindsdien zijn weg gevonden naar inmiddels alle huidige iPad-modellen. De iPhone moet het nog steeds zonder doen, maar de geruchten over iPhone-support blijven elk jaar terugkeren. Deze keer is het een analist die de Apple Pencil ziet werken met de 2019 iPhones. Het klinkt als een vreemd idee, want er zijn naast de nadelen ook best wat voordelen voor de Apple Pencil op de iPhone te bedenken.

Waarom de Apple Pencil op een iPhone géén goed idee is

Allereerst bespreken we de redenen waarom de Apple Pencil maar beter een iPad-exclusief accessoire kan blijven.

#1 Onhandig om mee te nemen

Zoals Steve Jobs al zei: een losse pen is onhandig om mee te nemen. Dat vinden we ook al met de Apple Pencil met de iPad, al is dit met de Apple Pencil 2 wel al verbeterd. Op een iPhone zien we dat echter niet zitten: het lijkt ons sterk dat Apple een magnetisch systeem voor de iPhone bedenkt waarbij de Pencil aan de zijkant bevestigd zit. Bovendien maakt dat je iPhone bijzonder lomp en dat is weer niet handig voor in je broekzak. We denken ook niet dat Apple de iPhone zo gaat ontwerpen dat je de Pencil erin schuift, omdat de pen daar simpelweg veel te dik voor is. Je moet er daardoor altijd aan denken om hem mee te nemen, waardoor het de kans groot is dat je hem net niét bij je hebt als je hem wil gebruiken.

#2 Makkelijk kwijt te raken

Dat hij onhandig is om mee te nemen, heeft ook meteen tot gevolg dat je hem makkelijk kwijtraakt. De Apple Pencil is niet het goedkoopste accessoire in de Apple Store, dus het zou zonde zijn als je de Pencil ergens laat rondslingeren en lastig terug kan vinden. Een oplossing daarvoor is het eerder genoemde magnetische systeem, maar ook hoesjes zouden hierbij kunnen helpen. Toch zien we dit niet als een realistische oplossing.

iPhone en Apple Pencil

#3 Aparte Pencil voor de iPhone

Mocht Apple de iPhone geschikt maken voor de Apple Pencil, dan lijkt het ons onwaarschijnlijk dat je daar de huidige Apple Pencil voor kan gebruiken. Deze is te lang om samen met je iPhone makkelijk mee te nemen en het opladen van de eerste generatie Pencil ziet er op een iPhone helemaal gek uit. Wij vermoeden daarom dat Apple een apart kleiner model uitbrengt, maar dan moet je dus weer een apart accessoire voor kopen.

Waarom de Apple Pencil op een iPhone wel een goed idee is

Als je denkt aan Apple en een Pencil, denk je al snel aan de presentatie van de eerste iPhone. Steve Jobs zei terecht dat een stylus als bedieningstool onhandig is. Een Apple Pencil is vooral een hulpmiddel om dingen te doen die met je vinger minder handig zijn, zoals tekenen. Dat is dus het grote verschil tussen de Apple Pencil en een stylus, waardoor iPhone-ondersteuning niet eens zo’n heel erg belachelijk idee is.

#1 Tekenen gaat een stuk prettiger

Teken-apps vind je vooral op de iPad, maar er zijn ook soortgelijke apps op de iPhone. Voor wie wel eens zo’n app gebruikt, herkent waarschijnlijk wel dat het tekenen met je vinger niet bepaald nauwkeurig werkt. Je vinger is veel dikker dan het topje van de Apple Pencil, waardoor je al snel verkeerd zit. Voor creatievelingen die graag onderweg willen tekenen maar niet per se een iPad mee willen nemen, kan een Apple Pencil op de iPhone een goede oplossing zijn.

Apple Pencil 2 voor tekenen

#2 Schrijven soms sneller dan typen

We zijn inmiddels al erg gewend aan het typen met een virtueel toetsenbord. En in iOS 13 gaat het in het Nederlands straks nog makkelijker met het voorspellende toetsenbord. Toch kan het ouderwets schrijven ook handig zijn. Apple zou een speciale schrijfstand toe kunnen voegen, waardoor het toetsenbord omgezet wordt naar een vlak waar je vrijuit kan schrijven. Op deze manier zou je woord voor woord kunnen schrijven, waarna dit omgezet wordt in getypte tekst. Een aantal jaar geleden schreven we al waarom Apple handschriftherkenning in moet voeren.

#3 Bediening soms toch prettiger

Voor alledaags gebruik is bediening met je vinger nog steeds verreweg het makkelijkst. Maar soms moet je zulk nauwkeurig werk doen, zoals een bewerking in een screenshot, dat een pennetje net even wat makkelijker is. Ik betrap mezelf er soms op dat ik de iPad ook bedien met de Apple Pencil, terwijl ik er helemaal niet mee aan het tekenen of schrijven ben. Bijkomend voordeel: zo hou je het scherm van je iPhone ook vingervlekkenvrij!

Er zijn dus zowel voor- als nadelen op te noemen voor de Pencil in combinatie met de iPhone. Aan welke kant sta jij? Laat het ons weten in de reacties.

Bekijk ook

Analist: 'Apple Pencil komt naar 2019 iPhones'

Een analist voorspelt dat de 2019 iPhones ondersteuning krijgen voor de Apple Pencil. Dit gerucht kwam de afgelopen jaren al vaker voorbij, maar bleek telkens onwaar. Is dit jaar dan wel hét moment?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.