Tim Cook in China

Apple gaat overheidsverzoeken om apps te verwijderen rapporteren

Is je favoriete app plots verdwenen uit de App Store en vermoed je dat Apple de boosdoener is? Dan kun je het bewijs voortaan teruglezen in de officiële rapportages van Apple. Het bedrijf heeft namelijk aangegeven dat overheidsverzoeken om apps te verwijderen uit de App Store, voortaan gerapporteerd zullen worden.

Overheidsverzoeken over apps

Apple gaat in de zogeheten ‘transparantie-reportages’ voortaan melding maken van overheidsverzoeken om apps te verwijderen uit de App Store. Op het moment geeft Apple in de rapportage al wel aan hoeveel verzoeken er zijn binnengekomen om toegang te krijgen tot bepaalde devices of accounts. Ook staat erbij hoeveel verzoeken zijn ingewilligd. De nieuwe aanpak staat te lezen op de laatste pagina van het meest recente rapport over overheidsverzoeken. Vanaf volgend jaar staat daar ook in hoeveel apps er zijn verwijderd op verzoek van de overheid.

In China moest Apple bijvoorbeeld diverse VPN-apps verwijderen. Ook de communicatie-apps Google Duo en Cisco WebEx Teams moesten eraan geloven. Apple krijgt regelmatig verzoeken van overheden om apps te verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze in strijd zijn met lokale regels, wetten of gewoonten. In de rapportage kun je vanaf volgend jaar zien hoeveel verzoeken tot verwijdering Apple heeft gekregen en ingewilligd.

In het meest recente rapport valt te lezen dat Apple tussen 1 juli en 31 december vorig jaar vanuit Nederland 20 verzoeken kreeg voor in totaal 61 apparaten. In 68 procent van de gevallen wel dat verzoek ingewilligd. Wereldwijd gaat het om veel grotere aantallen: er kwamen bijna 30.000 overheidsverzoeken binnen voor in totaal meer dan 300.000 apparaten (bv. iPhones, iPads, MacBooks, etc.). In 79 procent van de gevallen heeft Apple toegang verleend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2018, 10:48
Bron Bron Apple
Categorie Apple
Onderwerpen app store, overheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.