Apple Music bestaat 1 jaar en is hard op weg om Spotify in te halen

Apple Music bestaat vandaag 1 jaar. De muziekdienst van Apple heeft nu 15 miljoen abonnees en is nog volop in ontwikkeling.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Apple Music van start ging in 110 landen wereldwijd. Op 30 juni 2015 konden we voor het eerst kennismaken met het muziekaanbod van Apple, eerst op de iPhone, iPad en Mac, daarna ook op de Apple TV en Android. Inmiddels heeft de muziekdienst 15 miljoen betalende abonnees. En dat is zeker reden tot een feestje, want als de groei in hetzelfde tempo doorgaat kan Apple Music nog wel eens Spotify inhalen.


Apple Music

Apple Music 1 jaar

We betaalden er aanvankelijk nog niet voor, want Apple gaf alle gebruikers een proefperiode van 3 maanden gratis. Ook goed nieuws is dat de launch van Apple Music eigenlijk zonder veel kleerscheuren plaatsvond; de dienst heeft zelden storing en er zijn ook weinig klachten over het aanbod. Het grootste kritiekpunt is de verwarrende interface, al gaat Apple daar in iOS 10 iets aan proberen te doen.

jimmy-iovine-apple-music-aankondiging

Apple Music is ontstaan uit Beats Music, dat in 2014 werd overgenomen. Sindsdien is het aantal abonnees gestaag gegroeid. Spotify heeft weliswaar dubbel zoveel betalende abonnees, maar deed er ook bijna acht jaar over. En als je kijkt naar de miljoenen Apple-apparaten die in gebruik zijn, dan is er nog genoeg ruimte om te groeien. Apple probeert vooral overstappers te trekken door exclusieve content aan te bieden.

Bekijk ook

Apple Music probeert met exclusieve content het MTV-gevoel terug te brengen

Apple Music moet volgens Apple de plek zijn waar artiesten zich thuisvoelen. Apple Music wordt vergeleken met de hoogtijdagen van MTV uit de jaren 80 en 90 en met exclusieve samenwerkingen willen ze dit gevoel overbrengen.

Niet elk onderdeel van Apple Music is even populair. De Connect-functie om contact te leggen met artiesten werkt niet goed en zal in iOS 10 ook verder naar de achtergrond verdwijnen, om uiteindelijk misschien wel helemaal te verdwijnen. En het Beats 1 radiostation kondigt weliswaar steeds nieuwe shows aan, maar heeft nog geen aardverschuiving in het radiolandschap teweeg gebracht.

Zane-Lowe-and-Beats-1

Maar Apple Music is nog jong en Apple heeft nog tijd en ruimte genoeg om verder te verbeteren. Uiteindelijk moet het een van de belangrijke inkomstenbronnen worden, als de verkoop van iPhones en iPads gaandeweg afneemt.

Bekijk ook

Dit is nieuw in Apple Music in iOS 10

Apple Music gaat in iOS 10 veranderen. Wij hebben alle nieuwe functies en verbeteringen op een rijtje gezet, ook voor mensen die geen abonnee zijn van Apple Music.

Spotify niet blij met Apple

Ondertussen klaagt Spotify dat Apple hen steeds tegenwerkt. Een aanstaande app-update zou steeds worden afgewezen, volgens “business reasons”. Spotify’s advocaat heeft hierover een brief naar Apple’s juridische afdeling gestuurd en ook naar senator Elizabeth Warren (Democraten). Zij heeft in het openbaar gezegd dat Apple te monopolistisch bezig is.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.