Face ID demo Craig Federighi

Apple legt uit wat er misging tijdens de Face ID-demo

Apple's Face ID-demo liep niet helemaal zoals gepland tijdens het najaarsevent. Wat was er aan de hand: werkt Face ID nog niet goed, of was er sprake van een verwisseld toestel? Apple heeft opheldering gegeven.

Als je goed hebt opgelet tijdens het najaarsevent van Apple, dan zul je gezien hebben dat er iets misging bij de demo van Apple’s golden boy Craig Federighi. Face ID leek even niet te werken tijdens de demo. De redacteuren van The Guardian klommen meteen in de pen: de Britse krant is altijd kritisch over Apple en zag ook nu een mogelijkheid om te klagen: “Zie je wel, het werkt niet!” Maar er blijkt iets anders aan de hand.


Voor wie zich het moment niet meer zo goed kan herinneren: hieronder zie je de ‘epische FAIL‘.

Federighi pakte tijdens de demo een iPhone X en probeerde deze te ontgrendelen met zijn gezicht. Hij keek in de TrueDepth-camera en veegde omhoog op het scherm. De eerste keer mislukte dat, waarna Federighi het toestel in slaapstand zette en daarna nogmaals probeerde. Ook dat mislukte. Gelukkig lag er een tweede toestel, waarmee het wel lukte.

‘Werkt voor geen meter’
Sommige mensen hadden meteen al de diagnose gesteld: Face ID werkt voor geen meter en je zou wel gek zijn om 1159 euro uit te geven aan een functie die nog helemaal niet goed getest is. Anderen dachten dat Federighi misschien de verkeerde demo-telefoon van het tafeltje had gepakt, aangezien het bij het tweede toestel wél lukte. Toch zit het ietsje anders.

Apple heeft nu zelf een verklaring gegeven en dat sluit aan op de foutmelding die tijdens de demo op het scherm verscheen: “Your passcode is required to enable Face ID”. Volgens Apple heeft het ermee te maken dat personeel tijdens de voorbereidingen van het event het testtoestel meermaals in handen hadden. Daardoor registreerde Face ID gezichten van meerdere mensen. Na een x-aantal pogingen waarbij het gezicht van de eigenaar (Federighi in dit geval) niet wordt herkend, moet je de pincode opnieuw invoeren.

Face ID demo foutmelding

‘Pincode vereist na twee pogingen’
Apple beweert dat Face ID werkte zoals het is ontworpen: als het gezicht meermaals niet wordt herkend, vereist het toestel een pincode.

“Mensen hanteerden het toestel voorafgaand aan de demo op het podium”, vertelde een vertegenwoordiger aan journalist David Pogue. “Ze realiseerden zich niet dat Face ID hun gezicht probeerde te herkennen. Nadat dit een aantal keren mislukte, omdat ze geen Craig waren, deed de iPhone wat het hoort te doen en dat is het wachtwoord vragen”. De woordvoerder voegde eraan toe: “Face ID werkte zoals het bedoeld was.”

Bij Touch ID krijg je vijf pogingen om je vinger te herkennen, terwijl dat bij Face ID slechts twee pogingen zijn. Gelukkig verliep de demo na het incident wel op rolletjes, waarbij we Federighi in een van z’n beste rollen ooit zagen: hij trok gekke bekken, maakte grapjes en demonstreerde de maffe nieuwe Snapchat-filters.

Face ID demo Craig Federighi

‘Eerst maar eens zien of het werkt’
Overigens is Face ID wel een van de punten waar de eerste testers het meest kritisch over zijn in hun eerste indrukken. Sommige mensen die al een hands-on ervaring hadden, lieten weten dat het goed werkte, terwijl het bij anderen vooral een ‘eerst maar eens afwachten’-reactie opriep.

Meer details over de gezichtsherkenning lees je in onze Face ID uitleg, waar we ook ingaan op de vraag of het met brillen, opplaksnorren en hoedjes werkt.

Bekijk ook

Face ID: Apple's gezichtsherkenning op iPhone en iPad

Met Face ID kun je je Apple-device ontgrendelen, toestemming geven voor aankopen en meer. Face ID wordt gebruikt op recente iPhones en de iPad Pro als alternatief voor Touch ID. Alles wat je wilt weten over Face ID lees je hier!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

63 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.