iPhone 8 snelladen

Sneller je iPhone opladen: in 30 minuten naar 50%, maar het kost wel wat

De nieuwe iPhones zijn met snelladen in een halfuur op te laden tot 50%. Maar je hebt hier wel vrij dure accessoires voor nodig, waaraan je bijna 90 euro kwijt bent.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Op de iPhone X en iPhone 8 is de optie aanwezig om te snelladen. In dertig minuten is je batterij weer voor de helft gevuld. Maar je hebt er wel dure accessoires voor nodig, die je in totaal 88 euro kosten.


iPhone 8 snelladen

Sneller de iPhone 8 en X opladen

Met de iPhone kun je sneller laden dan voorheen. Dit lukt echter niet met de 5 Watt adapter die Apple standaard meelevert. Je hebt er een USB-C-lader (59 euro) voor nodig, waar je een USB-C-naar-Lightning-kabel (29 euro) op aansluit. Heb je een van de nieuwere MacBooks, dan heb je waarschijnlijk al zo’n stroomadapter liggen en hoef je alleen nog de extra kabel aan te sluiten.

USB-C kabel

Het snelladen werkt alleen als je via de Lightning-poort oplaadt, niet als je bezig gaat met draadloos opladen. Helemaal nieuw is de techniek voor snelladen overigens niet. Afgelopen juni schreven we nog hoe je de iPad Pro sneller kunt opladen en een jaar geleden was de ‘truc’ met USB-C ook al bekend. Ook daarbij moest gebruik worden gemaakt van een USB-C-lader. Afgelopen maart voorspelde analist Ming-Chi Kuo nog dat alle iPhones in 2017 ondersteuning zouden krijgen voor snelladen via de Lightning-poort. Kuo’s voorspelling blijkt nu correct.

Snelladen dankzij USB-C Power Delivery

De nieuwe iPhones kunnen zo snel opgeladen worden omdat ze ondersteuning bieden voor USB-C Power Delivery. Dit is één van de vele oplaadspecificaties voor USB-C en het valt Apple te prijzen dat ze voor een standaard hebben gekozen, in plaats van een eigen methode. Toch is het jammer dat Apple de benodigde accessoires voor snelladen niet standaard meelevert. In plaats van een normale stroomadapter met USB-A-aansluiting hadden ze onderhand de sprong wel kunnen maken naar USB-C.

De reden heeft waarschijnlijk te maken met de prijs. Als je USB-C-adapters van andere merken bekijkt zijn ze vaak ook vrij duur. Bij USB- Power Delivery wordt op basis van het aangesloten apparaat de juiste hoeveelheid stroom geleverd om het apparaat zo snel mogelijk op te laden. Er is dus geen kans op overbelasting (iets waar de iPhone zelf ook al tegen beveiligd is).

Geen haast? Rustig laden is ook OK
Snelladen is alleen zinvol als je gehaast bent. Als je gewend bent om je iPhone ‘s nachts op te laden kun je prima uit de voeten met de (traag ladende) standaard adapter die bij de iPhone wordt geleverd. Dat is op de lange termijn waarschijnlijk ook iets beter voor de batterij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 maart 2018, 14:29
Categorie Accessoires
Onderwerpen opladen, usb-c
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.