homekit-apps

‘Apple heeft HomeKit uitgesteld naar augustus, september’ (update)

Apple's HomeKit is uitgesteld naar augustus of september 2015. De benodigde code is te omvangrijk om op de kleine HomeKit-accessoires te kunnen werken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple kondigde op WWDC 2014 al HomeKit aan, maar concrete producten laten lang op zich wachten. Inmiddels lijkt het erop dat het nog veel langer kan duren voordat we onze huizen gaan bedienen met HomeKit. Apple heeft de datum waarop het officieel van start gaat doorgeschoven naar augustus of september 2015. Dat zeggen bronnen van Fortune, die betrokken zijn bij HomeKit. Aanvankelijk was het plan om HomeKit in mei of juni echt van start te laten gaan, maar dat gaat niet lukken.

Update 22:00 uur: In een verklaring tegenover The Wall Street Journal, heeft Apple ontkend dat HomeKit  vertraagd is. De eerste HomeKit-accessoires zouden gewoon gepland staan.

“HomeKit [hardware certification] has been available for just a few months and we already have dozens of partners who have committed to bringing HomeKit accessories to market and we’re looking forward to the first ones coming next month,” said Apple spokeswoman Trudy Muller.


HomeKit-2

HomeKit-chips zijn er al een half jaar

Broadcom leverde in november 2014 al de eerste HomeKit-chips aan fabrikanten en het leek er destijds op dat de eerste HomeKit-geschikte producten snel op de markt zouden komen. Afgelopen week kondigde Broadcom nogmaals aan dat hun platform er helemaal klaar voor is. Maar ondertussen zitten de huisautomatiseerders met een Apple-hart nog steeds te wachten. Fabrikanten zijn al wel begonnen met voorbereidingen om geschikte accessoires te maken. Een aantal daarvan waren in januari te zien op techbeurs CES in Las Vegas, zoals een slim deurslot en een serie slimme stekkers. Fabrikanten beloofden dat de producten in het voorjaar in de winkel zouden liggen.

HomeKit is Apple’s platform voor huisautomatisering. De bedoeling is dat je via HomeKit allerlei apparaten vanaf je iPhone kunt bedienen, zonder dat je vast zit aan de protocollen en afstandsbedieningen van individuele fabrikanten. HomeKit moet verschillende oplossingen voor domotica makkelijker met elkaar laten samenwerken. Misschien schuilt daarin ook wel het probleem: er zijn enorm veel protocollen en elke fabrikant lijkt voor een eigen oplossing te hebben gekozen.

Teveel code nodig voor HomeKit

De bronnen van Fortune zeggen dat HomeKit nog niet klaar is voor de officiële introductie. Wel kan Apple op korte termijn (bijvoorbeeld op WWDC 2015) een kleine aankondiging doen, maar de officiële start volgt later. De oorzaak zou liggen in de hoeveelheid code, die nodig is om alle apparaten samen te laten werken. Die code vereist meer geheugen dan aanwezig is in de kleine, batterijgestuurde apparaatjes die lampen, garagedeuren en gordijnen aansturen. Inmiddels is er voor Nederlanders wel een stap vooruit gemaakt: nu Siri in het Nederlands beschikbaar is, kunnen we straks gewoon in het Nederlands tegen onze iPhone zeggen dat we naar bed willen en dat het zonnescherm omlaag moet.

Lees ook: Dossier HomeKit

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 mei 2015, 22:27
Categorieën Diensten, Geruchten
Onderwerp homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.