OS X bestaat 15 jaar.

Mac OS X is vandaag 15 jaar oud, beleef de onthulling opnieuw

OS X bestaat vandaag precies vijftien jaar. Op 24 maart 2001 verscheen OS X 10.0 met de codenaam Cheetah. Kijk hier de onthulling terug, en hoe Cheetah er uitzag.

OS X bestaat vandaag vijftien jaar.

Vandaag verscheen precies vijftien jaar geleden OS X 10.0, de eerste publieke versie van OS X met codenaam Cheetah en de vervanger van Mac OS 9. In de tussentijd heeft het besturingssysteem voor de Mac een flinke transformatie doorgemaakt, maar waar gaat OS X later dit jaar naartoe?

Na een publieke beta (Kodiak) verscheen OS X Cheetah op 24 maart 2001 voor (omgerekend) 129 euro. Als je deze versie van het Mac besturingssysteem anno 2016 bekijkt ziet het er uiteraard verouderd uit, maar het valt ook op hoeveel er hetzelfde is gebleven.

Mac OS X bestaat vandaag precies vijftien jaar.

OS X in 2001 en 2016, zoek de verschillen

Kijk bijvoorbeeld naar het dock waar de apps in te vinden zijn, of de balk bovenin beeld die vijftien jaar later maar weinig is veranderd. Ook introduceerde OS X apps als Mail en het adresboek. OS X was destijds bijzonder, omdat het overstapte naar Darwin. Dit open source systeem is gebaseerd op Unix. Darwin bevat de belangrijkste componenten waar OS X en later iOS op zijn gebaseerd.

OS X Cheetah was verre van perfect, maar OS X versie 10.1 (‘Puma’) bracht de stabiliteit die hard nodig was. Cheetah stond bekend om het Aqua-thema, waardoor de kleur blauw nogal overheerste. Destijds was Internet Explorer nog de standaard browser, want Safari verscheen pas met OS X Jaguar in 2002.

Ben je benieuwd hoe Steve Jobs destijds OS X onthulde? Neem dan een kijkje naar onderstaande video. OS X werd onthuld tijdens de Macworld Expo in 2000.

De toekomst van OS X

Inmiddels zijn we het wel gewend om het besturingssysteem van de Mac met OS X aan te duiden, maar het zou zomaar kunnen dat daar in de nabije toekomst verandering in komt. Inmiddels zitten we alweer bij OS X 10.11 El Capitan, de elfde versie van OS X die op 30 september 2015 beschikbaar kwam.

Rond die tijd in 2016 verwachten we de OS X 10.12, die als een van de belangrijkste functies spraakassistent Siri toevoegt aan de Mac. Mac OS, de voorloper van OS X, werd na achttien jaar vervangen door OS X. Als OS X eenzelfde schema volgt, kunnen we het binnenkort misschien wel uitzwaaien voor een totaal nieuw besturingssysteem. Vanaf dit jaar kunnen we iOS met iOS 10 in ieder geval ook aan gaan duiden met de letter X.

Fotobron: Macplaza

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 maart 2016, 17:30
Categorieën Achtergrond, Mac & macOS
Onderwerpen geschiedenis, os x

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.