Apple heeft in iOS 13 een kattendetector ingebouwd

Ook voor externe ontwikkelaars
Dé belangrijkste vernieuwing in iOS iOS 13? Voor sommige mensen is dat misschien deze: betere herkenning van je honden- en kattenfoto's. Met machine learning gaat Apple ervoor zorgen dat je alle kattenfoto's met bijna 100% zekerheid kunt terugvinden in je camerarol.

Herkenning van honden en katten in iOS 13

Apple investeert flink in machine learning en dat is terug te vinden in allerlei nieuwe functies. Machine learning wordt bijvoorbeeld gebruikt voor beeldherkenning en in iOS 13 gaat dat nog verder verbeteren. Er zitten nieuwe algoritmes in iOS 13 om honden en katten te herkennen. Apple gebruikt het Vision-framework om de afbeeldingen van foto’s en video’s te analyseren en objecten te herkennen, zoals gezichten. Daarbij wordt gelet op herkenningspunten zoals ogen, neuzen en monden. Op dezelfde manier zou een rechthoekig object een document kunnen zijn en een rechte lijn kan een horizon zijn. Nieuw in iOS 13, iPad OS 13, tvOS 13 en macOS Catalina zijn speciale machine learning-modellen voor katten en honden, genaamd VNAnimalDetectorCat en VNAnimalDetectorDog. Ze werden ontdekt door ontwikkelaar Frank A. Krueger.


Apple maakt al jarenlang gebruik van machine learning voor de eigen Foto’s-app, die bijvoorbeeld mensen, dieren, mensen en de inhoud van een foto kan herkennen. Zo kan de app onderscheid maken tussen verjaardagen, pretparken, musea, huwelijksfeesten en concerten. Ook maaltijden en nachtclubs onderscheidt de Foto’s-app moeiteloos van een strandscene.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Apple heeft veel van die interne machine learning-functies inmiddels beschikbaar gesteld aan externe ontwikkelaars. Dit is te vinden in frameworks zoals Vision, Natural Language en Speech. Daarmee kun je apps maken die net zo intelligent zijn als die van Apple.

Ook nieuw in Xcode 11 is dat je nu je machine learning-modellen kunt trainen met voorbeelddata, zonder dat je daar zelf een server voor nodig hebt. Verder is het in iOS 13 en iPadOS 13 mogelijk dat de machine learning-modellen zich aanpassen aan jouw gewoontes en routines, zodat bijvoorbeeld Face ID beter rekening kan houden met veranderingen in je uiterlijk, bijvoorbeeld in haardracht, wel of geen bril en verschillende kleding. Dit gebeurt lokaal op je toestel en respecteert je privacy, zodat je niet bang hoeft te zijn dat externe apps allerlei geheime informatie over jou weten te ontfutselen.

Je vindt machine learning ook terug in veelgebruikte apps, zoals de Herinneringen-app en in iMessage. Zo krijg je suggesties om een herinnering te zetten als je met iemand aan het chatten bent. En in de Podcasts-app leert de software je voorkeuren beter kennen, zodat je betere suggesties krijgt.

Nog veel meer leuke en minder bekende ontdekkingen in iOS 13 vind je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Overzicht: Deze 55+ ontdekkingen uit iOS 13 zijn ook superhandig

iOS 13 bevat veel meer handige nieuwe functies dan Apple op het podium heeft laten zien. In dit artikel zetten we meer dan 70 handige iOS 13 ontdekkingen voor je op een rijtje.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.