Total met Apple Pay.

Waarom Apple Pay (nog) niet werkt bij Total-tankstations

Je kan Apple Pay bijna overal gebruiken waar je contactloos kan betalen. Een opvallende uitzondering zijn de Total-tankstations. Hoe kan het dat mobiel betalen daar niet lukt en wanneer gaat dit veranderen? iCulture zocht het uit.

Mocht je na het installeren van Apple Pay je eerste betaling willen proberen bij een Total-tankstation, dan kom je helaas bedrogen uit. Zoals uit veel reacties van iCulture-lezers al bleek, weigert het pinapparaat van Total-tankstations betalingen die je met je iPhone of Apple Watch doet. Contactloze betalingen met een pinpas worden wel gewoon geaccepteerd. Wij namen contact op met Total om te achterhalen wat hiervan de reden is en wanneer hier verandering in komt.

Update 15:25: Volgens de webcare van Total moet Apple Pay inmiddels wel werken, omdat er ‘vannacht een update geweest is en begin van de middag een bevestiging gekregen is dat dit gelukt is’. Is het jou gelukt om bij Total te tanken met Apple Pay voor bedragen boven de €25, dan horen we dat graag.

Poll – Werkt betalen met Apple Pay bij Total tankstations inmiddels voor jou? Stem nu

Apple Pay bij Total tankstations: waarom het niet werkt

In de regel geldt dat je Apple Pay kan gebruiken op plekken waar je het logo voor contactloos betalen ziet staan. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de hoofdregel en in dit geval is dat Total. Wij spraken hierover met Total Nederland. Een woordvoerder bevestigt dat betalen met Apple Pay bij Total nog niet mogelijk is:

Apple Pay is tot op heden nog niet mogelijk, maar we zijn wel bezig dat te implementeren. Een jaar geleden zijn wij overgestapt op een nieuwe terminal. Toen we in zee zijn gegaan met deze terminal bleek het nog niet te werken.

Het gebrek aan ondersteuning geldt niet specifiek voor Apple Pay, maar voor alle manieren van mobiel betalen. Vanaf wanneer wordt de mogelijkheid om te betalen met Apple Pay toegevoegd?

We merken dat er steeds meer vraag is om via deze methode te betalen. Binnenkort gaan we een testfase lanceren, om te kijken hoe dit voor ons van toepassing kan zijn. Daarna besluiten we op wat voor termijn we dit bij onze stations gaan implementeren. De verwachting is dat dit binnen nu een jaar afgerond wordt, maar bind me er niet op vast.

Het systeem dat Total gebruikt heet Neftis en is ook ingevoerd bij Total-tankstations in andere landen. In Frankrijk en België staat Total wel vermeld bij de geschikte locaties voor Apple Pay op de Apple-website. Het lijkt er dus op dat het een kwestie is van de functie activeren. We hebben nog bij Total nagevraagd wat exact de reden is waarom het nog niet beschikbaar is en zijn nog in afwachting van een reactie.

Total met Apple Pay.

Betaalvereniging Nederland: “Franse transactieverwerker is boosdoener”
We hebben ook om een reactie gevraagd bij Berend Jan Beugel, persvoorlichter van Betaalvereniging Nederland. Hij geeft aan meer vragen gekregen te hebben waarom het bij Total niet werkt en heeft enkele vermoedens wat er precies aan de hand is.

Wij hebben het vermoeden dat de situatie bij Total afwijkt omdat zij gebruikmaken van een Franse transactieverwerker en een Franse leverancier van betaalautomaten. Het heeft te maken met pinloos mobiel betalen waarbij de pincode afkomstig is van het betaalinstrument zelf, zoals een smartphone. Normaal gesproken tik je de pincode in op de terminal, maar bij mobiel betalen zoals Apple Pay is de verificatie op het apparaat zelf. Daar gaat het bij deze specifieke Franse combinatie mis.

Dit verklaart ook de wisselende reacties van lezers. Sommige lezers meldden dat het wel lukte om bij Total te betalen, maar het ging dan waarschijnlijk om kleinere bedragen onder de €25 waar geen pincode voor nodig is. Bij tankbeurten reken je meestal een hoger bedrag af, waardoor mobiel betalen zoals met Apple Pay niet lukt. Berend Jan Beugel beaamt dit:

Onze inschatting is dat het wel lukt bij kleine bedragen waar je geen pincode voor hoeft in te tikken. In Nederland is dat onder de €25. Dat suggereert dat je wel degelijk voor kleine bedragen kan betalen met je smartphone waar geen pincode om wordt gevraagd en dat het dus mis gaat bij grotere bedragen waar je wel als gebruiker je pincode ergens moet intikken. Het is een typisch Frans dingetje.

In het geval van Apple Pay wordt deze verificatie uitgevoerd via Touch ID, Face ID of je toegangscode. In Frankrijk komt dit vaker voor. Op de Franse Apple-website staat dan ook in het lijstje van geschikte winkels dat het werkt bij ‘deze en duizenden andere winkels’. In Nederland spreekt Apple over honderduizenden winkels waar Apple Pay geaccepteerd wordt. De gehele situatie bij Total berust dus ook op vermoedens van Betaalvereniging Nederland zelf, omdat Total er simpelweg nog geen uitsluitsel over gegeven heeft.

Wij hebben de vraag ook nog uit staan over Total, maar we hebben daar nog geen sluitend antwoord op gekregen. Op dit moment is het dus voorlopig nog giswerk. Uiteindelijk moet Total er zelf volledige duidelijkheid over geven, want wij weten het ook niet precies.

ING Apple Pay betalen

Total lijkt de enige
Zijn er in Nederland nog meer winkels die geen Apple Pay accepteren, maar wel geschikt zijn voor contactloos betalen? Volgens Berend Jan Beugel zijn er geen andere winkels bekend.

Het is ongebruikelijk in Nederland en het is ook de enige acceptant van contactloos betalen waarvan wij weten dat dit een probleem is. Wij hebben goed zicht op alle acceptanten die gebruikmaken van betaalautomaten van onze eigen leden en die werken gewoon allemaal zonder enig probleem met Apple Pay en andere betaaloplossingen. Daar steken wij onze handen voor in het vuur. Wij hebben minder goed zicht op betaalterminals die geleverd worden door betaalinstellingen die geen lid zijn bij de Betaalvereniging. Dat zijn meestal buitenlandse transactieverwerkers. Gelukkig zijn dat er niet heel veel.

Het lijkt er dus sterk op dat het gebrek aan Apple Pay-ondersteuning veroorzaakt wordt door de Franse leverancier die Total gebruikt. Onmogelijk lijkt de ondersteuning voor Apple Pay niet, omdat Total in zowel Frankrijk als België wel gewoon met Apple Pay werkt. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd totdat de systemen geschikt zijn, al kan dit volgens Total zelf nog wel eventjes duren.

Ben jij sinds je Apple Pay hebt een fysieke winkel of ander verkooppunt in Nederland (niet online) tegengekomen waarbij Apple Pay niet werkt? Laat het ons weten in de reacties!

Apple Pay Duitsland gestart

Apple Pay FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s betaaldienst

De veelgestelde vragen over Apple Pay op een rijtje. Waar werkt het, hoe stel je het in en zijn er kosten aan verbonden? Hoe zit het met Rabobank en ABN AMRO? Vind alle antwoorden op al je vragen in onze uitgebreide Apple Pay FAQ!
SNS Apple Pay kaart.

Apple Pay instellen op je iPhone, Apple Watch en meer: zo doe je dat

Je kan Apple Pay instellen, maar hoe voeg je je betaalpas toe aan Apple Pay? In deze tip laten we zien hoe je Apple Pay instelt op je iPhone, Apple Watch en meer.
Apple Pay met toegangscode gebruiken.

Zo betaal je met Apple Pay in winkels, apps en op het web

Apple Pay werkt op verschillende plekken, bijvoorbeeld in winkels, in apps en zelfs op het web. Maar hoe moet je precies Apple Pay gebruiken als je ermee wil betalen? Hoe kun je van Apple Pay kaarten wisselen als je er meerdere toegevoegd hebt? In deze tip leggen we je alles uit.
Apple Pay op de Mac

Welke winkels accepteren Apple Pay?

Welke winkels accepteren Apple Pay? Op welke plekken kun je in Nederland met Apple Pay betalen? En welke webshops accepteren Apple Pay? In dit artikel lees je welke winkels Apple Pay ondersteunen en hoe je dit zelf op kan zoeken.
ING-kaart met Apple Pay.

Apple Pay bij ING per direct beschikbaar: dit moet je weten

Vanaf nu is Apple Pay beschikbaar bij ING! Klanten van ING die 16 jaar of ouder zijn kunnen de betaaldienst met hun Apple Watch of iPhone gebruiken om af te rekenen in winkels. Check hier alles wat je moet weten!
Apple Pay banner

Apple Pay: het complete overzicht van Apple’s betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 26 juni: Tweet van Total toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 juni 2019 om 16:26
Onderwerp
Categorie
Diensten

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.