Apple Watch Series 4 ECG

Onrust binnen Apple Health-team: nadruk op gezondheid of ziektes?

Diverse mensen opgestapt
Het is onrustig binnen het gezondheidsteam van Apple. Wisselend management en interne conflicten over de richting waarin Apple Health moet gaan, heeft ertoe geleid dat sommige mensen alweer zijn opgestapt.

Binnen de Apple Health-groep zouden de spanningen flink zijn opgelopen. Het team zou verscheurd zijn over de vraag of de aandacht zich moet richten op gewone gebruikers of juist op zieke mensen. De afgelopen maanden zouden sommige medewerkers de gespannen stemming zat zijn geweest. Zij zijn opgestapt, vertellen bronnen aan CNBC. Het Apple Health-team houdt zich voornamelijk bezig met fitness- en gezondheidsfuncties voor de Apple Watch, maar zorgt ook dat patiëntendossiers vanuit de Apple Gezondheid-app gedeeld kunnen worden met een zorgverlener. En daar wringt nou net de schoen.

‘Liever met ziektes bezig’

Sommige medewerkers vinden dat ze aan de zijlijn staan en dat ze hun ambitieuze ideeën om een revolutie in zorgindustrie teweeg te brengen, niet kunnen realiseren. Een deel van hen had gehoopt om met typische ziekte- en zorgonderwerpen bezig te kunnen gaan, zoals zorg op afstand, medische apparatuur en het stroomlijnen van betalingen in de zorg. In plaats daarvan moesten ze werken aan functies voor mensen die al gezond zijn.

Ziektes zijn lucratiever, maar Apple kiest voor preventie

Apple zou zich liever willen richten op preventie en welzijn, door bijvoorbeeld te werken aan onderwerpen als meditatie, slaap en workouts, in plaats van de diagnose en behandeling van ziektes. Met dat laatste is meer geld te verdienen. Zo’n 90% van de Amerikaanse zorgkosten heeft naar schatting te maken met chronische ziekten, zoals diabetes en overgewicht. Soms zijn ze het gevolg van ongezond gedrag en dat is nou juist waar Apple iets aan wil doen met de nadruk op preventie.

Toch loopt ook bij die ‘gezonde’ initiatieven niet alles goed: zo had Apple meer willen doen met de Beddit-slaapmat, die ze een tijd geleden hebben overgenomen. Maar ook dat liep spaak door gebrek aan sturing.

Apple Watch ECG functie

Kritiek op ECG-app
En bij de ECG-app op de Apple Watch waren sommige medewerkers gefrustreerd omdat artsen kritiek hadden. Ze hadden liever gezien dat de functie op kleinere schaal was geïntroduceerd, in nauwere samenwerking met het medische establishment. Toch nodigde Apple tijdens de ontwikkeling meermaals cardiologen en andere medisch experts op het hoofdkwartier uit, om de functie te laten testen.

De onrust zou ertoe hebben geleid dat COO Jeff Williams het personeel al heeft toegesproken, om te achterhalen wat nou eigenlijk het probleem is. Ook zou hij nogmaals hebben benadrukt dat gezondheidszorg voor Apple erg belangrijk is. Williams kwam in die rol vanwege zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de Apple Watch. Die kwam in 2015 op de markt en sinds 2016 probeert Apple zich sterker op gezondheid te richten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.