Apple Amsterdam verbouwing: voormalige Genius Bar

Verbouwing Apple Amsterdam: de bovenverdieping is weer open

Maar de Genius Bar moest het veld ruimen
De Apple Store Amsterdam is bezig met een forse verbouwing. Januari 2019 vertelden we jullie over de bouwplannen en de bouwvergunning en inmiddels is een belangrijke mijlpaal behaald: de bovenverdieping is weer open. Maar een video wall staat er nog niet.

Verbouwing bij Apple Amsterdam: de status in augustus 2019

Update augustus 2019: Nog voor het einde van augustus is bij de Apple Store in Amsterdam de bovenverdieping weer geopend voor het publiek. De afgelopen maanden was dit gedeelte van de winkel afgesloten vanwege een ingrijpende renovatie. We zullen waarschijnlijk nog tot oktober moeten wachten om het eindresultaat te zien, maar ondertussen kunnen we je aan de hand van foto’s alvast een voorproefje geven van de eerste aanpassingen.

Apple Amsterdam verbouwing: voormalige Genius Bar
De plek van de voormalige Genius Bar.

Op de eerste verdieping was ten tijde van de opening in 2012 de ‘grootste Genius Bar ter wereld’ te vinden. Die is nu geheel ontmanteld en heeft plaats moeten maken voor losse tafels waar de medewerkers naar wens kunnen aanschuiven. Eigenlijk was dat al vaste praktijk in in Amsterdam: als je op bezoek kwam voor een reparatie moest je soms aan de Genius Bar zitten, maar je werd ook vaak ‘geparkeerd’ bij een van de tafels rondom het atrium. Wat het atrium betreft: dat is nog steeds afgeschermd op beide etages. Op de bovenverdieping heeft Apple twee lederen bankjes tegen de schuttingen geplaatst, vergelijkbaar met de bankjes van Apple Passeig de Gracia, de winkel in Barcelona die onlangs is heropend.

Apple Amsterdam verbouwing: atrium afgeschermd, lederen bankjes
Deze lederen bankjes zijn nieuw in Amsterdam.

Op de bovenverdieping staan nu alleen nog losse tafels. Dit is een nieuw type tafel met een mooiere kabelgoot en waarbij de kabels in de tafelpoten zijn weggewerkt. Daardoor ziet het er net iets minder rommelig uit. Op de bovenverdieping staan verder nog wat iPhones en andere producten uitgestald en er worden Today at Apple-sessies gegeven op verrijdbare schermen. Het gaat hier waarschijniljk nog niet om de definitieve inrichting.

Apple Amsterdam verbouwing bovenverdieping
Losse tafels op de bovenverdieping.

Zo ontbreekt nog de verwachte videowall met zitjes voor de Today at Apple-sessies. Bij alle recente verbouwingen die sinds eind 2015 zijn uitgevoerd heeft Apple een Video Wall met Forum geplaatst zodat je makkelijker kunt aanschuiven. In Amsterdam komt de videowall waarschijnlijk op de benedenverdieping in het atrium. De eerdere bouwvergunning sprak van een versterkte constructie van de benedenvloer. Die locatie is voor het publiek ook aantrekkelijker: je kunt dan vanaf de straat zien welke Today at Apple-activiteiten er gaande zijn en naar wens aanschuiven. Nu is het aantal plaatsen tijdens sessies nog beperkt en moet je je vooraf inschuiven. In steden waar al eerder een videowall werd geplaatst is gebleken dat mensen makkelijker meedoen en er meer interactie is.

Apple Amsterdam: glazen trap
De glazen trap blijft voorlopig in Amsterdam.

Tegenwoordig kiest Apple vooral voor stenen trappen, maar in Amsterdam lijkt de glazen trap voorlopig nog te blijven. Al is het natuurlijk best mogelijk dat ‘ie op een gegeven moment toch het veld moet ruimen. Apple lijkt nieuwe traptreden te hebben geplaatst, waardoor de eerdere beschadigingen niet meer zichtbaar zijn. Als je de trap beklimt en boven aankomt word je nog steeds welkom geheten door een medewerker en doorverwezen naar de juiste plek om op de afspraak te wachten.

Apple Amsterdam trap aankomst boven
Bovenaan de glazen trap: alles blijft voorlopig nog even hetzelfde.

De benedenverdieping is nu voor meer dan de helft afgezet. Er staan grote kasten met accessoires en Apple Watch-tafels. Langs de wanden zullen waarschijnlijk Avenue-kasten worden geplaatst, de houten uitstallingen die doen denken aan etalages en waar je accessoires rond een bepaald thema zelf kunt proberen.

Apple Amsterdam benedenverdieping
De benedenverdieping is nu voor een groot gedeelte afgezet. Er staan nu meer kasten met accessoires langs de wanden, maar dit is een tijdelijke situatie.

Apple Amsterdam benedenverdieping
Op de benedenverdieping vind je de Apple Watch, iPads, MacBooks en accessoires.

Buiten zijn drie ruiten afgeplakt. Op twee daarvan staat de tekst:

Onze mooie Apple Store wordt nog mooier. Maar blijf er vooral van genieten terwijl we daar hard aan werken.

Apple Amsterdam verbouwing ruiten afgeplakt

Dat de verbouwing zo lang duurt heeft ermee te maken dat Apple overdag de winkel gewoon open houdt. Er vinden overdag dan ook geen luidruchtige bouwactiviteiten plaats. Wel wordt er in de vroege ochtend flink gewerkt, waarbij Apple speciale rolconstructies en speciale vloerplaten gebruikt om de deuren en andere kwetsbare onderdelen te beschermen tegen al te ruige bouwvakkers.

We verwachten dat in oktober de verbouwing is afgerond, zodat Apple Amsterdam weer volledig toegankelijk is.

Apple Store verbouwing: status maart 2019

Eind maart 2019 werd een deel van Apple Amsterdam afgesloten voor het publiek. De bovenverdieping was vanaf dat moment helemaal niet meer toegankelijk en ook op de begane grond was een flink stuk van de winkel afgezet met een witte muur met daarop in gouden letters de tekst: ‘De Apple Store die je zo mooi vindt, wordt nog mooier. Ook zijn we bezig met verbeterde Today at Apple sessies’.

Alle activiteiten moesten vanaf dat moment plaatsvinden in een kleine ruimte op de begane grond, terwijl op de eerste verdieping de Genius Bar werd weggehaald Volgens onze tipgever zal de verbouwing in 8 fases plaatsvinden. Eerder kreeg Den Haag een videowall met zitjes in de vorm van een Forum. Daarnaast is Apple in rap tempo bezig met het openen van nieuwe Apple Stores. De afgelopen maanden onder andere in Singapore en Taipei. Daarnaast werden diverse gerenoveerde Apple Stores heropend, zoals in Barcelona.

Verbouwing Apple Store Amsterdam - Today At Apple
Een overzichtsfoto vanaf de glazen trap, die op dit moment nog intact blijft.

We vroegen Apple Store-expert Michael Steeber (@MichaelSteeber) van 9to5Mac wat hij op basis van de foto’s en zijn ervaringen met eerdere Apple Store-verbouwingen verwacht. Hij denkt dat Apple bewust de winkel geopend houdt om doorlopend service te kunnen bieden, aangezien er geen tweede locatie in Amsterdam is. “Een soortgelijke strategie werd gevolgd tijdens de eerste fases van de verbouwingen aan Regent Street in Londen in 2016”, liet Michael weten.

Verder denkt hij dat de verbouwingen in Amsterdam ingrijpender kunnen zijn:

Het kan uiteindelijk gaan lijken op de upgrade van Covent Garden, vorige zomer, waar het historische uiterlijk van de winkel werd bewaard door de Apple Store designprincipes aan te passen voor de ruimte.

Verbouwing Apple Store Amsterdam - Today At Apple
Alleen het gedeelte van het atrium is momenteel afgezet.

Apple Store Amsterdam verbouwing
Aan de rechterkant is een smalle gang gemaakt naar de ruimtes die niet voor het publiek zijn.

Apple Store Amsterdam kasten
Tegen de wand zijn kasten met accessoires geplaatst.

Omdat het atrium in Amsterdam doet denken aan Apple Covent Garden kunnen we een soortgelijke indeling verwachten met zitjes en daglicht van bovenaf.

Verbouwing Apple Store Amsterdam - Today At Apple
De tekst op de afzetting luidt: ‘De Apple Store die je zo mooi vindt, wordt nog mooier. Ook zijn we bezig met verbeterde Today at Apple sessies’.

Verbouwing Apple Store Amsterdam - Today At Apple
Op de benedenverdieping is het momenteel een rustige boel, nu er niet zoveel staat uitgestald.

Apple Store verbouwing Amsterdam
Op de bovenverdieping vindt momenteel nog geen verbouwing plaats, maar Apple zou plannen hebben om het vanaf vrijdag 29 maart te sluiten.

Apple Store verbouwing Amsterdam
Je kunt van bovenaf helaas niet zien wat er gaande is.

Apple Store verbouwing Amsterdam
Het atrium vanaf de bovenverdieping.

Tipgever: S., bedankt!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 22 augustus: We hebben nieuwe foto's toegevoegd en het artikel bijgewerkt met de nieuwste ontwikkelingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de eigen winkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores en België één, maar wereldwijd gaat het om honderden locaties. Ook heeft Apple de online Apple Store. Waar vind je de officiële Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.