Apple kondigt CarPlay aan: iOS op het autodashboard

Apple heeft CarPlay aangekondigd, een initiatief om iOS en Siri in de auto te gebruiken, wellicht als vervanger van iOS in the Car.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

carplay-autoApple heeft vandaag CarPlay aangekondigd, een oplossing waarmee je je iPhone veiliger in de auto kunt gebruiken. De eerste auto’s met CarPlay zullen deze week te zien zijn op de autosalon in Genève met modellen van Ferrari, Mercedes-Benz en Volvo, zoals eerder al werd vermoed. CarPlay werkt via het entertainmentsysteem in de auto en is voornamelijk te bedienen met Siri-commando’s, zodat je je ogen op de weg kunt houden. CarPlay werkt aanvankelijk via een Lightning-kabel, later ook via Wi-Fi.


control_touchHet is op het moment van schrijven nog onduidelijk wat het verband is tussen CarPlay en de eerder aangekondigde initiatieven iOS in the Car en Siri Eyes Free. Misschien heeft Apple voor CarPlay gekozen, omdat het een algemenere naam is. Met CarPlay kun je binnenkomende telefoongesprekken beantwoorden, tekstberichten dicteren en je muziekcollectie bedienen. Uiteraard is er ook directe toegang tot Apple Maps, zodat je geen aparte navigatiesoftware meer hoeft aan te schaffen.

Lees ook ons Dossier CarPlay.

Grote automerken steunen CarPlay

control_voiceNa Ferrari, Mercedes-Benz en Volvo zullen ook andere grote automerken aanhaken, te weten Nissan, Peugeot, Jaguar, Land Rover, BMW, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Subaru, Suzuki, Toyota en General Motors. In 2014 zullen Ferrari, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz en Volvo al modellen uitbrengen die gebruik maken van CarPlay, de rest volgt vanaf 2015. Er ontbreken in het rijtje ook enkele grote namen, zoals Audi en Volkswagen. Greg Joswiak, Apple’s vice-president voor iPhone- en iOS-productmarketing, zegt in het persbericht:

CarPlay has been designed from the ground up to provide drivers with an incredible experience using their iPhone in the car. iPhone users always want their content at their fingertips and CarPlay lets drivers use their iPhone in the car with minimized distraction. We have an amazing lineup of auto partners rolling out CarPlay, and we’re thrilled it will make its debut this week in Geneva.

Wie het zelf wil bekijken: de internationale autosalon van Genève vindt plaats van 6 tot 16 maart in het Palexpo-complex in Genève en is te bezoeken voor CHF16 (€13).

carplay-groot

Videodemonstratie CarPlay

Onderstaande video van Volvo laat CarPlay in actie zien.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

CarPlay straks in iOS 7-update

CarPlay zal beschikbaar komen in een toekomstige update van iOS 7, wellicht zelfs al in iOS 7.1, dat volgens geruchten voor half maart staat gepland. Om CarPlay te kunnen gebruiken heb je een iPhone 5, iPhone 5s of iPhone 5c nodig (en dus voorlopig geen iPad-ondersteuning). CarPlay werkt samen met apps van derden, waarbij Apple alvast Spotify en de radio-apps iHeartRadio, Beats Radio en Stitcher expliciet noemt.

muziek-dashboard-carplay

Verwijzingen naar iOS in the Car werden al in de code van betaversies van iOS 7.1 aangetroffen. Er waren ook geruchten dat iOS in the Car vertraging had opgelopen bij Apple, vanwege organisatorische problemen.

carplay-navigatie-apple-maps

Meer info: Apple-persbericht en minisite Apple CarPlay

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 juni 2014 om 11:51
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen, berichten sturen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Inmiddels is er ook een volledige nieuwe generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden. Daarbij zijn er ook veel meer widgets en kan CarPlay standaardfuncties van de auto bedienen, zoals de klimaatbeheersing en radio.

CarPlay

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.