Apple-logo blauw

‘Nederland wil een deel van Apple’s achterstallige belastinggelden’

Apple zou een deel van de belastinggelden die ze aan Ierland moet betalen, aan andere Europese landen moeten betalen, waaronder Nederland. Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem vindt dat Apple zich moet voorbereiden om te gaan betalen.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Apple-logo blauw
Eind vorig maand werd bekendgemaakt dat Apple in totaal €13 miljard aan Ierland moest terugbetalen, omdat het volgens de Europese Commissie jarenlang te weinig belasting betaald zou hebben. Hoewel Ierland zelf niet staat te springen om het enorme bedrag te ontvangen, zien andere landen hier wel brood in. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is afgelopen weekend naar voren gestapt om een deel van het bedrag te claimen.

€13 miljard belasting aan meerdere landen

De Europese Commissie bepaalde eind augustus dat Apple in Ierland jarenlang te weinig belasting betaald zou hebben. Het Europese hoofdkantoor van Apple is gevestigd in Ierland en Europa vond dat Apple illegale staatssteun gekregen heeft. Apple zou slechts 0,005% belasting betaald hebben over haar winst van 2014. Ierland zit niet te springen om het bedrag, mede omdat het land flink geprofiteerd heeft van de gesloten overeenkomst. Er zouden bijvoorbeeld zo’n vijfduizend banen gecreëerd zijn. Tijdens een bijeenkomst in Bratislava in Slowakije, waarschuwde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat Apple zich “moet voorbereiden om te betalen”.

Volgens de minister zijn buitenlandse bedrijven verplicht om op een eerlijke manier belasting te betalen. Internationale belastingparadijzen behoren tot verleden, zo vulde hij aan. Ook andere landen volgen de ontwikkelingen op de voet, zoals Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Als al deze landen hun aandeel claimen, zal het deel dat naar Ierland gaat voor Apple lager uitvallen. Bovendien staat de Europese Commissie steviger in hun schoenen als andere landen zich aansluiten bij dit besluit.

Reactie Apple

Apple reageerde al vrij snel op de eerdere uitspraak van €13 miljard in een open brief aan haar Europese gemeenschap. Met de open brief benadrukte Apple wat ze betekend hebben voor Ierland, voornamelijk op het gebied van werkgelegenheid. Ze speelde daarmee voornamelijk in op de emotie van de Apple-fans. Apple liet al weten dat deze zaak desnoods in de rechtszaak uit zou worden gevochten. Meer over de reactie van Apple lees je in onderstaand artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2016, 18:05
Categorie Apple
Onderwerpen belasting, ierland

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.