iPhone SE

Analist: ‘Geen nieuwe iPhone SE in maart 2017’

Apple gaat nog geen opvolger van de iPhone SE uitbrengen, voorspelt analist Kuo. De focus ligt momenteel op prijsverlagingen voor con

Volgens analist Ming-Chi Kuo komt er dit voorjaar geen opvolger van de iPhone SE. Apple staat onder druk om de marges hoog te houden, terwijl ondertussen de iPhone-verkopen afvlakken. Daarom denkt Kuo dat er geen energie zal worden gestoken in het betaalbare model met 4-inch scherm.

iPhone SE

Voorlopig geen iPhone SE opvolger

Het is te lezen in een notitie aan investeerders, die Kuo naar zijn klanten stuurde. Daarin schrijft hij dat Apple de levensduur van de iPhone SE wil oprekken naar een langere periode om te voorkomen dat het kannibaliseert op de verkopen van de iPhone 7.

De 4-inch iPhone verscheen begin dit jaar op 31 maart en het zou mooi zijn als Apple volgend jaar een nieuwe versie uitbrengt, gebaseerd op de specs van de iPhone 7. Maar dat lijkt er niet van te komen. Wel laat Kuo de mogelijkheid open dat er later dat jaar nog een update komt.

De iPhone SE is nog steeds een prima keuze

Eigenlijk voldoet de iPhone SE ook nog prima voor veel mensen. De iPhone SE is ideaal als je de specificaties van de iPhone 6s in een compacter toestel zoekt en niet te veel wil betalen. Het instapmodel van de iPhone 6s met 32GB ligt in de Apple Store vanaf €659, terwijl je de iPhone SE met 16GB vanaf €489 in huis haalt. Die heeft weliswaar minder opslagruimte, maar als je het model met 64GB kiest ben je nog steeds goedkoper uit dan de iPhone 6s. In onze review van de iPhone SE noemden we het een opdondertje met verborgen krachten.

Weinig goede alternatieven
Als je alleen naar de specs kijkt zijn beide toestellen vrijwel gelijk. De iPhone SE heeft door het kleinere formaat echter een eigen plek op de markt, omdat er maar weinig goede alternatieven zijn. Smartphones met 4-inch scherm zijn zeldzaam, terwijl er toch een groep mensen die is die niet groot, groter, grootst zoekt. De iPhone SE past altijd in elke broekzak en verdient dus zeker een plekje in het assortiment van Apple. Eigenlijk verdient het toestel ook een toekomstige update, maar omdat de doelgroep niet altijd het nieuwste van het nieuwste zoekt kan het best zijn dat Apple een jaartje overslaat.

Lagere prijzen voor componenten
Apple werkt ondertussen aan andere manieren om de marges op te voeren, voornamelijk door het verlagen van de kosten van toeleveranciers, meent Kuo. Grote toeleveranciers van componenten zoals Samsung en TSMC kunnen die druk van Apple wel weerstaan, maar het zullen vooral de kleinere fabrikanten zijn die hun samenwerking met Apple koste wat kost willen voortzetten. Apple zou daarom in november en december prijsverlagingen bij deze leveranciers erdoor willen drukken. Voor sommige onderdelen zal Apple echter rekening moeten houden met prijsverhogingen, bijvoorbeeld door schaarste aan DRAM- en NAND-flash, dat geleverd wordt door Samsung.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2016, 10:00
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen iPhone SE, Ming-Chi Kuo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.