alpine-ilx-007_carplay_menu

Alpine brengt CarPlay-inbouwsysteem voor auto’s uit

Alpine heeft een CarPlay-systeem uitgebracht, de eerste van deze fabrikant. Het is vooral een scherm voor CarPlay, geen entertainmentsysteem.

De Japanse fabrikant Alpine heeft een eigen CarPlay-systeem uitgebracht. De Alpine iLX-007 is het eerste model van deze fabrikant met CarPlay-ondersteuning. Pioneer maakte eerder een deel van de entertainmentsystemen al geschikt voor CarPlay – ook in Nederland.

alpine-ilx-007_apple_carplay

Het systeem van Alpine bevat een 7-inch capacitief touchscreen, vergelijkbaar met het duurste Pioneer-systeem. De prijs ligt bij Alpine een stuk lager: geen $1400 maar rond de $800. Het voordeel is dat je geen nieuwe auto hoeft te kopen en ook niet hoeft te wachten tot jouw favoriete automerk de ondersteuning voor CarPlay definitief inbouwt.

Lees ook: Dossier CarPlay, alles over iOS in de auto

Er zijn wel wat verschillen tussen de aanpak van Pioneer en Alpine. Bij Pioneer kwam een firmware-update uit, waardoor gebruikers van bestaande Pioneer-systemen meteen de beschikking hadden over CarPlay. Bij Alpine is de aanpak wat meer gericht op het uitbrengen van een gespecialiseerd schermpje, bedoeld voor CarPlay. Er zit een aparte Siri-knop op het apparaat. Andere functies zoals een cd/dvd-speler en aansluiting voor een microSD-kaart vind je niet bij Alpine. Wat je koopt is geen uitgebreid entertainmentsysteem, maar meer een schermpje waarop je je apps kunt bedienen, zoals muziek, Maps en iMessage. De beeldkwaliteit van het 7-inch scherm is goed, de resolutie is WVGA.

alpine-ilx-007_carplay_menu

Er zit een AUX-aansluiting op om muziek van je iPhone of een andere smartphone of mediaspeler te kunnen beluisteren. Ook wordt Alpine’s MediaXpander-technologie ondersteund om gecomprimeerde muziek in hogere kwaliteit te kunnen afspelen. Audio, instructies van het navigatiesysteem en telefoongesprekken lopen via de speakers van de auto.

Om het allemaal te laten werken heb je een iPhone 5 of nieuwer model nodig. In de VS is de iLX-007 verkrijgbaar via geautoriseerde dealers voor een adviesprijs van 800 dollar. In Europa kun je terecht op de Europese Alpine-site of in de speciale catalogus op de iPad, waarin je alle actuele producten ziet. Een zoektocht naar CarPlay op de Nederlandse site leverde nog geen informatie over geschikte producten of aankondigingen op.

Update: de Alpine iLX-007 is van 29 november tot 7 december te zien op de Essen Motor Show, een autoshow gericht op sportieve wagens. Alpine heeft in Duitsland ook al een persbericht over het nieuwe systeem uitgegeven, maar maakte nog geen prijzen bekend. Voor de techneuten verscheen er al wel een foto van de achterkant;

alpine achterkant

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 oktober 2014, 20:05
Categorie Accessoires
Onderwerp carplay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.